Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ κας ΛΕΝΑΣ ΔΙΒΑΝΗ



Αγαπητοί φίλοι, με χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι, το Σάββατο 31 Αυγούστου και ώρα από  9.00π.μ. έως και 14.00μ.μ. καθώς και την Κυριακή μεταξύ 11.30π.μ.- 13.00μ.μ., η φίλη και συμπολίτισα μας Λένα Διβάνη, θα παραβρίσκεται και θα ομιλήσει, σε τριήμερο επιστημονικό συνέδριο στο Βόλο με θέμα «Χρήσεις και καταχρήσεις της Ιστορίας», που διοργανώνει -μεταξύ και άλλων φορέων- ο Δήμος Βόλου, στο Δημαρχείο Βόλου από Παρασκευή 30/8/13 έως και Κυριακή 1/9/2013.

Καλούνται, όλοι οι φίλοι και θαυμαστές της όπως, προσέλθουν για να εκφράσουν τον απέραντο θαυμασμό τους και, να την συγχαρούν για το λογοτεχνικό της έργο, καθώς και για τις εξαιρετικές δηλώσεις της σχετικά με κάποιους «τζαμπατζήδες».

Να μην λείψει κανείς!


Υ.Γ.
Για να βοηθήσουμε λίγο ο εκλεκτός φίλος και δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ
έγραψε ένα σχετικό άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ» της Κυριακής.


Δυο Ελλάδες, δυο κόσμοι

Του Γιώργου Δελαστίκ

Δευτέρα, 12 Αυγούστου. «Γκλαμουριά». Μιάμιση μόλις ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ σε εταιρεία της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, το ιδιωτικό αεροσκάφος του νέου ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠαναχωρεί με έναν ξεχωριστό επισκέπτη: τον Στέλιο Σταυρίδη. Είναι αυτός που ως πρόεδρος του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων πούλησε εκ μέρους του κράτους τον ΟΠΑΠ στον Μελισσανίδη! Αυτός υπέγραψε τη συμφωνία. Ο Σταυρίδης στέλνει μάλιστα με το κινητό του τηλέφωνο σε τοπική εφημερίδα της Κεφαλονιάς και... φωτογραφίες (!) από την πτήση του με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη, ώστε να μάθουν όλοι ότι πέταξε με αυτό.
Τρίτη, 13 Αυγούστου. Μιζέρια. Αντί για αεροπλάνο, τρόλεϊ. Και μάλιστα τρόλεϊ που πάει στο Περιστέρι. Ενας 19χρονος άνεργος που δεν έχει εισιτήριο έρχεται στα χέρια με έναν ελεγκτή. Κάποιος ανοίγει την πόρτα του τρόλεϊ. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο νέος πέφτει στον δρόμο. 
Τραυματίζεται βαρύταταΞεψυχάει το πρωί της Τετάρτης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Η πόρτα του τρόλεϊ έγινε πύλη του Αδη.
«Ιπτάμενος Στυλιανός!» είναι ο πηχυαίος κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ημερήσιος»της Κεφαλονιάς. Αναφέρεται στον πωλήσαντα τον ΟΠΑΠ, φυσικά, τον Στέλιο Σταυρίδη. Διθυραμβικός ο υπότιτλος: «Πήγε αυθημερόν Αθήνα, πούλησε το 33% του ΟΠΑΠ και γύρισε με το τζετ του Μελισσανίδη». Ο ίδιος ο Σταυρίδης παίρνει σβάρνα τα τηλεοπτικά κανάλια και κάνει δηλώσεις: «Ηταν επιλογή μου, όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη» διακηρύσσει απερίφραστα. «Προσφέρθηκε ο άνθρωπος να εξυπηρετήσει μετά τις υπογραφές» προσθέτει ανενδοίαστα. «Εχω εγκάρδιες σχέσεις με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες» πληροφορεί το πανελλήνιο.

Το ανάθεμα των καθωσπρέπει συνοδεύει στην ύστατη κατοικία του τη σορό του νεαρού από το ΠεριστέριΝεκρός-ξενεκρός, τον έβαλε στη θέση του η χαριτόβρυτος συγγραφέας Λένα Διβάνη. «Οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα» έγραψε σαρκαστικά. Σωστά τα λέει. Το ότι ο «τζαμπατζής» πέθανε είναι προφανώςς μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στον «θεσμικό ρόλο» του ελεγκτή, που πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία.
Ιανός η κυβέρνηση. Με δύο πρόσωπα. Από τη μια απέραντη θλίψη για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. «Ο υπουργός Οικονομικών με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: ''Με λύπη μου πρέπει να σου ζητήσω την παραίτησή σου'' γνωστοποίησε σε όλους τους υπηκόους αυτής της χώρας ο ίδιος ο Στ. Σταυρίδης, σε μία από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.
Ατσάλι το κράτος από την άλλη στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος που απειλείται από την ακρίδα των τζαμπατζήδων των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. «Ο οδηγός και ο ελεγκτής έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν» δηλώνει αταλάντευτος ο υφυπουργός Μεταφορών μετά τον θάνατο του 19χρονου.
Ο ένοχος τιμωρήθηκε. Το κράτος έδειξε την πυγμή του απέναντι στον νεαρό άνεργο που αποπειράθηκε να το ζημιώσει κατά ένα ευρώ και είκοσι λεπτά. Προφανώς δεν εγείρεται θέμα για το αν η ποινή του θανάτου που κατέληξε τελικά να του επιβληθεί είναι αναντίστοιχη προς το ποσό του 1,20 ευρώ που έχασε το κράτος. Είναι και αυτό μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Δεν απαιτεί καν την έκφραση λύπηςέστω και υποκριτικά.

Δημοσιεύθηκε στο "Έθνος" την Κυριακή 25 Αυγούστου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου