Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ (ΚΙΦΒ)ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ (ΚΙΦΒ)
Ελλησπόντου 12 – Βύρωνας  210-7628209 + 6977.747431

Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΑΠΕΝΑΤΙ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ  ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ                                                   
Επιτροπή του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Βύρωνα (ΚΙΦΒ) παραβρέθηκε τη Δευτέρα 19/7 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα και ζήτησε από την πρόεδρο κ. Π. Αλιφραγκή, να ενημερώσει το σώμα των δημοτικών συμβούλων, σχετικά με τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες άνεργοι και άποροι ανασφάλιστοι του Δήμου μας με τις υπηρεσίες Πρόνοιας και την έκδοση τόσο των βιβλιαρίων υγείας όσο και των άλλων δικαιωμάτων των ανάπηρων και ασθενών πολιτών, που σχετίζονται με την χορήγηση επιδομάτων κλπ.
Η Γραμματεία του ΚΙΦΒ είχε έγκαιρα καταθέσει στο Δήμο -υπόμνημα - με 97 υπογραφές ανέργων και ορισμένων μελών του ΚΙΦΒ - με το οποίο αφού εξηγούσε την τριτοκοσμική κατάσταση, που επικρατεί στις υπηρεσίες Πρόνοια του Δήμου Αθηναίων και διατύπωνε ανοιχτές καταγγελίες για τις μεγάλες καθυστερήσεις, τις απερίγραπτες ταλαιπωρίες και τις ταπεινώσεις, στις οποίες υποβάλλονται χιλιάδες άνεργοι και άποροι συμπολίτες μας από τις εν λόγω υπηρεσίες , ζητούσε να αναλάβει ο Δήμος τις υποχρεώσεις του με τη άμεση λειτουργία της κοινωνικής Πρόνοιας , ώστε να αποκεντρωθεί το όλο έργο και να εξυπηρετηθούν άμεσα οι δικαιούχοι συμπολίτες μας στο Δήμο Βύρωνα.  

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Αλιφραγκή κατά την συνήθη και αντιδημοκρατική τακτική της, αρνήθηκε να θέσει σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου το υπόμνημα του ΚΙΦΒ,  ενώ  ο Δήμαρχος  Χαρδαλιάς, όχι μόνο στήριξε την παράνομη άρνηση να διαβαστεί το έγγραφο του ΚΙΦΒ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά με την γνωστή αντιδημοκρατική και αλαζονική του συμπεριφορά, με την οποία συνήθως αντιμετωπίζει κάθε λαϊκό αίτημα, μίλησε περιφρονητικά, έθεσε, έμμεσα, σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία των υπογραφών του υπομνήματος και αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δημόσια δέσμευση ότι ο Δήμος Βύρωνας θα αναλάβει το έργο της  Πρόνοιας. Οι επιταγές των  αντιλαϊκών πολιτικών, που στηρίζει και υπηρετεί η σημερινή  δημοτική εξουσία της  πλειοψηφίας Χαρδαλιά,  δεν της  επέτρεψε να δει  τα βάσανα του εργαζόμενου λαού και το χρέος της απέναντι στους ανέργους. Στο αίτημα και στο πρόσωπο της επιτροπής μας, είδε τους ανέργους και την φτωχολογιά που υποφέρει, ως αντιπάλους!... Απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική και αήθη στάση του προεδρείου και του Δημάρχου, που αποτελεί πια καθεστώς, ευθυγραμμίστηκαν πλήρως η μουγκή πλειοψηφία της παράταξης Χαρδαλιά, ο υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής και γιατρός (!)  Γώγος Χρήστος, ο υπεύθυνος υγείας γιατρός (!) κ. Μαργαρίτης, ενώ  δεν υπήρξε καμιά απολύτως αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μολονότι είχαν ενημερωθεί!    

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα
Βύρωνα 31/7/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου