Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Έκθεση ΔΝΤ και Κομισιόν



Η τωρινή έκθεση του ΔΝΤ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, αφού έντεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιδρούν στην περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας. Έτσι, η τελική μορφή της αποτελεί μάλλον το αποκορύφωμα της υποκρισίας, καθώς με αυτή επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών όσο το δυνατόν πιο μακριά από το ίδιο. Οι ευθύνες έτσι διαμοιράζονται ανάμεσα στους Ευρωπαίους (για το χρέος) και κυρίως στη χώρα μας, με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα.
Η -έστω και έμμεση- παραδοχή του ΔΝΤ ότι οι στόχοι για το χρέος δεν πιάνονται και η προαναγγελία νέων μειώσεων σε μισθούς και απολύσεων στο Δημόσιο αποδεικνύουν ότι και πάλι το «μάρμαρο» του ανέφικτου προγράμματος θα το πληρώσουν η κοινωνία και οι πολίτες.



Η έκθεση της Κομισιόν «δείχνει» απολύσεις και μείωση κατώτατου μισθού

O μόνος στόχος που φαίνεται εφικτός για την κυβέρνηση, είναι ο αριθμός των απολυόμενων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με τη -δοκιμασμένη πια- συνταγή του "ξαφνικού θανάτου", χωρίς καμιά αξιολόγηση δομών και προσωπικού και των κενών που αφήνουν πίσω τους οι υπό κατάργηση οργανισμοί και υπηρεσίες. Αρκεί να ικανοποιούνται τα νούμερα!
Το μόνο που την απασχολεί είναι να μην της ... κουνήσουν ξανά το δάχτυλο οι εκπρόσωποι της τρόικα και να διαχειριστεί όσο το δυνατό καλύτερα επικοινωνιακά και πελατειακά την κατάσταση.

Επιτυχία αποτελεί για την κυβέρνηση η παράταση της... έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ως το 2016 αλλά και το γεγονός ότι το χαράτσι για τα ακίνητα θα εξακολουθούμε να το πληρώνουμε και το 2014.

Επιτυχία θα θεωρηθεί  και η επιβολή πιο ...φρέσκων μέτρων, την ανακοίνωση των οποίων αναμένουμε, αφού η μαύρη τρύπα των εσόδων διευρύνεται, ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων δεν επιτυγχάνεται, η ύφεση βαθαίνει και οι απολύσεις φαίνεται σα να μην έχουν τελειωμό.

Η άμεση αύξηση του ορίου των απολύσεων όπως προαναγγέλλεται στην έκθεση της Κομισιόν, μόνο άσχετη δεν είναι με την -επί θύραις-συγχώνευση των τραπεζικών ομίλων, από την οποία θα μείνουν στον αέρα 12.500 θέσεις απασχόλησης αλλά και με επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού. Η προαναγγελλόμενη επίσης μείωση του κατώτατου ημερομισθίου επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στους χαμηλόμισθους που πληρώνουν ήδη βαρύ το τίμημα της ύφεσης και των κοινωνικών περικοπών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου