Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Οι δημότες να γίνουν πιο απαιτητικοί απέναντι στον δήμο»



Τον προβληματισμό του για την απουσία του κόσμου από τη δημόσια διαβούλευση του δήμου, εξέφρασε ο δήμαρχος Παλλήνης, Παναγιώτης Μερτύρης.
Η παρουσία ελάχιστων δημοτών στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου της δημοτικής αρχής, προκάλεσε την απορία του Μερτύρη, που αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν παραβρέθηκαν οι δημότες προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους ή τα παράπονά τους.
Ο επικεφαλής του δήμου ζητά από τους πολίτες να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους και να γίνουν πιο απαιτητικοί και πιο ενεργοί στα θέματα του δήμου.
Η τοποθέτηση Μερτύρη:
«Συνδημότισσες,
Συνδημότες,
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την κριτική μου, αλλά και την γνώμη μου, για τα όσα διαδραματίστηκαν στην δημόσια διαβούλευση του Δήμου μας.
Οι ενότητες είναι δύο.
Η παρουσίαση της δημοτικής αρχής,
Η φωνή των δημοτών.
Η δημοτική αρχή σε μία μεγάλη σε διάρκεια παρουσίαση αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα χωρίζοντάς το σε ενότητες, τις οποίες δεν θα σχολιάσω χωριστά την κάθε μία, αλλά σαν πολιτική άποψη θα καταθέσω τα εξής.
Η διοικητική ένωση των δύο Δήμων και της μίας κοινότητας ήταν κάτι γνωστό από την ψήφιση του Καλλικράτη και έπρεπε να ήταν από πριν σχεδιασμένη, έτσι ώστε να λειτουργήσει ο νέος ενιαίος Δήμος χωρίς προβλήματα. Δεν αποτελεί πρόκληση και έργο για την δημοτική αρχή.
Πιο συγκεκριμένα, οι συντηρήσεις και οι αποκαταστάσεις σε θέματα οδοποιίας, πρασίνου, πεζοδρομίων, φωτισμού, κάδων απορριμμάτων, σχολείων, κτηρίων, μηχανημάτων, αυτοκινήτων του Δήμου, είναι κάτι το αυτονόητο ότι θα γίνουν και δεν μπορεί να γίνεται ζητούμενο, έτσι ώστε να θεωρηθεί έργο. Το δύσκολο κομμάτι είναι η σωστή και διαφανής διαχείριση του κόστους, η ταχύτητα αποκατάστασή τους και ο σωστός και κατά προτεραιότητα συντονισμός τους.
Οι κοινωνικές παροχές, τα προγράμματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ακόμη μια υποχρέωση του Δήμου προς τους δημότες, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, και εντάσσονται στον σχεδιασμό πλέον όλων των Δήμων της χώρας. Επιτυχία λοιπόν και εδώ θεωρείται η ποιότητα που προσφέρεται σε σχέση με το κόστος, και η σωστή διαχείριση των πόρων.
Οι δημότες επέλεξαν στην πλειοψηφία τους να απέχουν. Ειδικά στην δημοτική ενότητα Γέρακα, ο μεγάλος 'θόρυβος' έγινε από την απουσία του κόσμου και όχι από την παρουσία του.
Τι μπορεί να οδήγησε όλους εσάς να επιλέξετε να μην ακουστεί το παράπονο, η γνώμη σας, η το όραμα σας; Είναι κάτι που με προβλημάτισε πολύ και η πρώτη και ειλικρινή αντίδρασή μου είναι να ζητήσω, από όλους εμάς που ασχολούμαστε με την τοπική αυτοδιοίκηση, και με πρώτον εμένα, να αναλάβουμε την ευθύνη για την απώλεια της εμπιστοσύνη σας.
Θα ήθελα να ζητήσω από εσάς, είτε συμμετείχατε, είτε απείχατε, από τις διαβουλεύσεις να επαναπροσδιορίσετε την θέση σας. Να γίνετε πιο απαιτητικοί και πιο ενεργοί στα θέματα του Δήμου μας.
Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να γίνουμε και εμείς πιο άξιοι διαχειριστές των αναγκών σας και πιο αξιόπιστοι πολιτικοί. Και όπως πολύ σωστά τόνισε ο Αριστοτέλης 'εκείνος που δεν ασχολείται με τα κοινά, είναι καταδικασμένος να κυβερνάται από τους κατώτερους του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου