Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Δημοψήφισμα για το νερό της Θεσσαλονίκης! Θα συμμετέχεις?


Κείμενο του Άρη ΧατζηνικολάουΑγαπητοί μου φίλοι,
Απευθύνομαι σε όλους: ακτιβιστές του νερού, ενημερωμένους, ανενημέρωτους, ή απλά όσους θέλουν να έχουν μια εικόνα των πραγμάτων που συμβαίνουν στην πόλη.
Την Κυριακή 18 Μαϊου, μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνει, σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, δημοψήφισμα με ερώτημα «Συμφωνείτε με την την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας 'Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;». Τα παρακάτω μου φαίνονται σημαντικά:
1) Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημοψήφισμα σε τόσο μεγάλη κλίμακα (όλη η Θεσ/νίκη). Αυτό είναι επίτευγμα των πολιτών και φορέων για περισσότερη δημοκρατία και δικαίωμα των πολιτών σε ένα αγαθό που όπως πιστεύουμε, δεν είναι εμπόρευμα.
2) Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, και παρά την αντίθεση της κυβέρνησης, κατάφερε και δημιουργήθηκε μια τόσο μεγάλη συμμαχία σε όλα τα επίπεδα: Περιφερειακή Ένωση Δήμων, Δήμοι, Φορείς (Κ136, Σωματείο ΕΥΑΘ, SOSte το νερό, οργανώσεις πολιτών, η Εκκλησία - Άνθιμος, κλπ) με ένα κοινό πρόταγμα: Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πωλείται! Δημοψήφισμα τώρα!
3) Η υλοποίηση του δημοψηφίσματος γίνεται κατά κύριο λόγο από τους πολίτες, οι οποίοι θα είναι εθελοντές στις κάλπες του νερού, την Κυριακή 18 Μαΐου, έξω από κάθε εκλογικό κέντρο της πόλης. Οι Δήμοι μας παρέχουν τον εξοπλισμό (κάλπες, τραπέζια, εκλογικούς καταλόγους), αλλά την δουλειά θα την κάνουμε εμείς.

Δεδομένου ότι:
α) Τόσο καιρό μιλάμε θεωρητικά για περισσότερη δημοκρατία, αντί των αυταρχικών  κυβερνήσεων,
β) Παντού στον κόσμο, όπου υπήρξε ιδιωτικοποίηση του νερού, αυξήθηκε κατακόρυφα η τιμή του και μειώθηκε η ποιότητα.
γ) 86 πόλεις παγκοσμίως επαναδημοτικοποίησαν το νερό τους τα τελευταία 15 χρόνια  για να αποφύγουν τα παραπάνω 

Σας παροτρύνω:
-Να ενημερωθείτε για το ζήτημα. Θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το θέμα του νερού και ειδικότερα για το δημοψήφισμα, στο 
site της Κ136 εδώ  ή διαβάστε ένα σύντομο άρθρο για το πως θα γίνει το δημοψήφισμα εδώ
-Να εξαπλώσετε το μήνυμα όπου μπορείτε. Μέσω εμαιλ, κουβέντας, στους χώρους που δουλεύετε και κοινωνικοποιείστε. Πρέπει όλοι οι Θεσσαλονικείς να μάθουν ότι γίνεται δημοψήφισμα, ανεξαρτήτως του τι σκοπεύουν να ψηφίσουν σε αυτό.
Να γίνετε εθελοντές στις κάλπες του νερού την Κυριακή 18 Μαΐου. Για να γίνει πράξη το δημοψήφισμα θα χρειαστούν εθελοντές έξω από κάθε εκλογικό κέντρο (δηλαδή σχολείο). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη αυτή την στιγμή και αν δεν το κάνουμε εμείς δεν θα το κάνει κανείς! Οι εθελοντές θα είναι σε μια ή παραπάνω από τις 3 τετράωρες βάρδιες: πρωί (8:00 - 12:00), μεσημέρι (12:00 - 16:00) και βράδυ (16:00 - 20:00). 
Για να δηλώστε εθελοντής μπορείτε:
α) να συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην φόρμα εθελοντών στο κάτω μέρος της σελίδας στο προηγούμενο άρθρο ή
β) Να στείλετε σε εμένα τα στοιχεία σας (Ονοματεπώνυμο, περιοχή κατοικίας, τηλέφωνο, εμαιλ, εάν είστε ετεροδημότης και επιθυμητή βάρδια) και θα σας απαντήσω εγώ 1-2 μέρες πριν τις εκλογές για το που θα τοποθετηθείτε ή
γ) να επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το τηλέφωνο του Δήμου σας (πληροφορίες στην αφίσα που επισυνάπτω) και να δώσετε εκεί στα στοιχεία σας. Κεντρικά, στην ΠΕΔ έχει εγκατασταθεί τηλ. σύνδεση με αριθμό 8001100826, στον οποίο μπορεί να πάρει κανείς τηλ και να δώσει τα στοιχεία του ως εθελοντής ή 
δ) να συμπληρώσετε την φόρμα εθελοντών κάποιου άλλου φορέα (SOSte το νερό, Δήμοι, κλπ). Ούτως ή άλλως όλοι οι εθελοντές θα μαζευτούν σε μια κοινή λίστα στο τέλος. 

Στις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της γράφουν ιστορία!
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ!

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία - διευκρίνιση είμαι στην διάθεσή σας.

Με αγάπη,

Άρης Χατζηνικολάου 
6945588266 

ΥΓ: Σήμερα αποφασίστηκε πως οι ετεροδημότες θα ψηφήσουν όλοι μαζί στο Δημαρχείο. Θα υπάρξει ενημέρωση επί τούτου τις επόμενες μέρες. Εννοείται πως μπορούν να συμβάλλουν στο δημοψήφισμα ως εθελοντές στις κάλπες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου