Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αθήνα, η άλλη πλευρά



Μετά από ένα χρόνο διαμονής στην Αθήνα (2005-06) (τα υπόλοιπα τα πέρασα σε επαρχίες) για λόγους σπουδών, μετακόμισα για λίγο σε άλλη πόλη, πρωτεύουσα στο εξωτερικό.
Νομίζω πως δεν θα ξεχάσω την πρώτη μέρα που συνάντησα ένα γείτονα και με χαιρέτισε. Φυσικά, δεν με γνώριζε. Ήμασταν όμως γείτονες, μέναμε στην ίδια πολυκατοικία και φυσικά ήμασταν άνθρωποι και με χαιρέτισε όπως έκαναν, όπως κατάλαβα σύντομα, όλοι οι γείτονες όταν συναντιόμασταν.
Στην Αθήνα, ήδη, τα χρυσά χρόνια πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες, οι γείτονες, ανεξαρτήτου καταγωγής, δεν χαιρετιόντουσαν. Ούτε καν έμπαιναν στο ασανσέρ μαζί γιατί φυσικά «πού ξέρεις τι είναι ο άλλος», ακόμα και αν ήταν παππούς με μαγκούρα.
Η πληγή στην Αθήνα δεν περίμενε την κρίση ήταν πάντα εκεί, ούτε φυσικά περίμενε τους ξένους για να ανοίξει, αφού ήμασταν όλοι φοβικοί με οποιοδήποτε πλάσμα.
Ωστόσο, θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ την πόλη που έχει πληγεί ακριβώς λόγω της επαρχιώτικης καταγωγής μου και γιατί, όταν κάποιος έχει πληγεί, χρίζει θεραπείας.
Έχει η Αθήνα ένα χαρακτηριστικό σπάνιο για πρωτεύουσα: δεν μπορεί να κρύψει την παρακμή της.
Όλες οι πόλεις έχουν γειτονιές περιθωριοποιημένες, σε λίγες όμως στο κέντρο της πόλης μπορείς να βρεις να συνυπάρχουν άνθρωποι όχι διαφορετικής ταυτότητας, αλλά τόσο διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων.
Όταν οι γειτονίες από το Ψυρρή προς την Πειραιώς άρχιζαν να μεταποιούνται σε ένα «απέραντο φαγάδικο», όπως χαρακτηριστικά είχε πει ένας αγαπημένος καθηγητής, όλα έμοιαζαν πως κάποιοι εκτοπίζονται από το κέντρο της πόλης, στα πλαίσια γνωστών «λίφτινγκ» που κατά καιρούς οι πόλεις υποβάλλονται.
Ή πάλι, άλλες φορές, μοιάζει το κέντρο της πόλης να εγκαταλείπεται στις πληγές του επίτηδες και κάποιοι να καραδοκούν την ολοκληρωτική του παράδοση.
Ωστόσο για την ώρα οι πληγές και η παρακμή είναι τέτοιες που το μόνο που παραδίδεται είναι η φθορά σε μεγαλύτερη φθορά.
Στις επαρχιακές κοινωνίες, ως γνωστόν τα προβλήματα, θάβονται πίσω από τη φράση «τι θα πει ο κόσμος» ή κινούνται στη σφαίρα ενός ατελείωτου κουτσομπολιού, δηλαδή σχολίων και απόψεων που δεν εκτίθενται ποτέ, και φυσικά ποτέ δεν ψάχνουν λύση.
Όπως λέγεται από χρόνια στα κυριακάτικα τραπέζια της φαμίλιας «καμία επανάσταση δεν ξεκίνησε από την επαρχία και τους αγρότες» και δεν χωρά μεγάλες αμφιβολίες το γεγονός, ίσως κάποιες μικρές εξαιρέσεις.
Η Αθήνα σε αντίθεση με την επαρχία δεν κρύβει τις πληγές της. Μάλλον με αυτές αντιστέκεται και προσπαθεί. Καλύτερα αντί να ευλογούμε τα γένια μας που η τύχη ή η βούληση μας έφερε στην επαρχία καλό θα ήταν αυτό το 40% του πληθυσμού που ζει εκεί να αρχίσει να ξυπνά από το λήθαργο και τη λογική του «εμείς πάντα τη βολεύουμε» και να βοηθήσει μπας και κλείσει καμιά πληγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου