Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΟΗΕ: 2001 – 2010 η καυτή δεκαετία με τα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα



Η κλιματική αλλαγή επιταχύνθηκε με ταχύτατους ρυθμούς την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας υπερβαίνοντας τα ρεκόρ θερμοκρασίας των περισσοτέρων χωρών από το 1970, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών αυξήθηκε σημαντικά από το 2001 ως το 2010, ξεπερνώντας κατά μισό βαθμό Κελσίου την παγκόσμια μέση θερμοκρασία το διάστημα 1961 με 1990.
Επιπλέον, την δεκαετία μέχρι το 2010 σημειώθηκαν πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν με κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ξηρασίες στον Αμαζόνιο, την Αυστραλία και την ανατολική Αφρική, καθώς και τροπικές καταιγίδες, όπως ο κυκλώνας Ναργκίς και ο τυφώνας Κατρίνα, στις ΗΠΑ.
Στοιχεία 139 κρατών δείχνουν ότι οι ξηρασίες της Αυστραλίας, της ανατολικής Αφρικής και του Αμαζονίου επηρέασαν τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως.
Ωστόσο συχνότερες και από τις ξηρασίες ήταν τη δεκαετία που μας πέρασε οι καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν το Πακιστάν, την Αυστραλία, την Αφρική, την Ινδία και την ανατολική Ευρώπη.
Από το 1971 ως το 2010 οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν με μέσο ρυθμό 0,17 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία. Η τάση κλιμακώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με τη θερμοκρασία να αυξάνεται 0,21 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με τα επίπεδα 1991 με 2000.
Οι φυσικοί κύκλοι μεταξύ της ατμόσφαιρας και των ωκεανών καθιστούν ορισμένες χρονιές ψυχρότερες συγκριτικά με άλλες, ωστόσο την περασμένη δεκαετία δεν σημειώθηκαν αξιόλογα περιστατικά που να συνδέονται με το Ελ Νίνιο, το φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Αντίθετα, το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας επηρεάστηκε από το ψυχρό φαινόμενο Λα Νίνια, που οφείλεται σε ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτά τα στοιχεία ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επισημαίνει στην έκθεσή του ότι δεν επιβεβαιώνεται η υπόθεση μερίδας της επιστημονικής κοινότητας για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι το τέλος του 2010 σύμφωνα με την έκθεση, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις ορισμένων αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της βιομηχανικής περιόδου το 1750.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 39% από το 1750, οι συγκεντρώσεις μεθανίου κατά 158% και του υποξειδίου του αζώτου κατά 20%.
http://www.econews.gr/2013/07/04/wmo-klimatiki-allagi-102404/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου