Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΔΥΝΑΤΟ «ΟΧΙ» ΣΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ_ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ



Η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής την Δευτέρα 22/7, στην οποίαν συμμετείχαν πάνω από 60 κάτοικοι από τα χωριά και την πόλη ασχολήθηκε εκτός των άλλων με τρία γεγονότα πολύ σημαντικά σε σχέση πάντα με το νερό. Την προκήρυξη θέσης για μάνατζερ στη ΔΕΥΑΜΒ στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, την Τετάρτη 24/7,  την ανάθεση σε ιδιώτη του καθαρισμού των εγκαταστάσεων του πόσιμου νερού και την εμφάνιση υδράργυρου στο δίκτυο του πόσιμου νερού στον ανατολικό τομέα της Αγριάς.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη μάνατζερ, ερωτηματικά προκαλεί ο χρόνος και η σπουδή με την οποία γίνεται η διαδικασία, καθότι βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Ο Δήμαρχος μάλιστα ζητάει να γίνουν εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβρη! Θα υποχρεωθεί με αυτό τον τρόπο η επόμενη διοίκηση να συνεργαστεί με πρόσωπο που δεν θα είναι της δικής της επιλογής αφού η θητεία του ως εξωτερικός συνεργάτης θα είναι τετραετής. Αυτό από μόνο του συνιστά πολιτική ανηθικότητα.
Η είδηση λέει ότι δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν και οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΜΒ, κάποιος από τους οποίους θα μπορούσε να έχει την θέση αυτή ως προσωρινός μέχρι να αναλάβει η νέα, μετά τις ερχόμενες εκλογές Διοίκηση.
Προς τι λοιπόν αυτή η βιασύνη-για άλλη μια φορά σε θέμα της ΔΕΥΑΜΒ- για την κάλυψη μιας θέσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύγχρονες περί διοίκησης αντιλήψεις, οι οποίες προφανώς ταυτίζονται με τις σύγχρονες μνημονιακές απαιτήσεις που σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο J.Stinglitz δεν υπακούουν στην επιστήμη της οικονομίας?
Εμείς από την πλευρά μας τονίζουμε ότι τέτοιες αντιλήψεις θα τις αντιμετωπίσουμε δυναμικά στην πόλη και τα χωριά γι αυτό και η ζωή του όποιου μάνατζερ θα είναι δύσκολή έως αφόρητη

Σε ότι αφορά το δεύτερο, εκφράστηκε από όλους η άποψη ότι η ενέργεια της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ να παραδώσει σε εργολάβο τις εργασίες συντήρησης  πηγών και δεξαμενών, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και φυσικά δεν είναι αποδεκτή από κανέναν. Στις λαϊκές συνελεύσεις των χωριών που θα ξεκινήσουν από τη Δράκεια πολύ σύντομα, θα αποφασιστεί ο τρόπος της αντίδρασής μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο καθαρισμός των δεξαμενών έγινε πριν από 15 περίπου μήνες για πρώτη φορά από την ΔΕΥΑΜΒ και αποτέλεσε τη μοναδική, άξια λόγου, παρέμβαση της επιχείρησης μέχρι τώρα. Σημειώνουμε  ότι έγινε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες επειδή εκείνες το επέλεξαν και όχι επειδή το επεδίωξε η Δημοτική Αρχή. Η συνεργασία αυτή φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους γιαυτό και βρέθηκε ο τρόπος να αποκοπούν οι τοπικές κοινωνίες από τέτοιες συμμετοχικές διαδικασίες.
Από τα μέλη της συντονιστικής προτάθηκε η ακύρωση της εργολαβίας και η αξιοποίηση γι αυτό το έργο του προσωπικού  της ΔΕΥΑΜΒ, ενισχυμένο με νέους και άνεργους κατοίκους από τα χωριά καθώς και με εθελοντές που έχουν την εμπειρία δεκάδων χρόνων στην συντήρηση των πηγών και των δεξαμενών.
Οι κάτοικοι των χωριών επιθυμούν να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα του πόσιμου νερού και του νερού της άρδευσης σε συνεργασία πάντα με το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί ο δημοτικός χαρακτήρας της επιχείρησης και να συνεχιστεί η ζωντανή επαφή των τοπικών κοινωνιών με το νερό.
Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει τη νέα ΔΕΥΑΜΒ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αυτό φαίνεται εκτός των άλλων και από την επίμονη άρνηση για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τους πολίτες .
Αντί λοιπόν  ο Δήμαρχος της πόλης να τρέχει με τους άλλους τέσσερις συναδέλφους του να γεμίσει το κενό της σοσιαλδημοκρατίας με αφορμή την αμφισβήτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως δημόσιας τοπικής εξουσίας από την κεντρική κυβέρνηση, ας κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέπτη και θα εντοπίσει εύκολα τον γνήσιο πολέμιο της πραγματικής τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την πολιτική του στην υπόθεση του νερού και, φυσικά, όχι μόνο.
Σε ότι αφορά την υπόθεση του Υδράργυρου στο πόσιμο νερό μιας συγκεκριμένης συνοικίας της Αγριάς, αποφασίστηκε η λήψη δειγμάτων από κατοίκους της περιοχής ώστε να έχουν ίδια αντίληψη επί του θέματος και εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα τότε θα αναζητηθούν λύσεις και από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών, κάποιες από τις οποίες αναφέρθηκαν ήδη στη Συντονιστική. Ωστόσο αξίζει να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Το μέρος εκείνο της ανακοίνωσης της ΔΕΥΑΜΒ που αναφέρεται στον τρόπο που οι κάτοικοι πρέπει να προμηθεύονται νερό: “..Οι κάτοικοι μπορούν, για πόσιμο νερό, να κάνουν χρήση των κοινόχρηστων βρυσών (νερό Ανεμούτσας)”.
Στην εισήγηση του Δήμαρχου στην επιτροπή διαβούλευσης, πριν μόλις από δύο εβδομάδες, για το νερό, η πρόταση της Κίνησης Πολιτών για δημόσιες βρύσες στην πόλη του Βόλου με νερό κατευθείαν από τις πηγές, απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο με αναφορές για στάμνες , γαϊδούρια και πισωγυρίσματα σε παλιές εποχές. Η ανάγκη για τις δημόσιες βρύσες προέκυψε λίγες μέρες μετά, στην Αγριά και ευτυχώς που οι κάτοικοι εκεί είχαν φροντίσει για την διατήρησή τους.
Εμείς επιμένουμε. Εδώ και τώρα κατασκευή δημόσιων βρυσών σε όλα τα αστικά κέντρα του Δήμου Βόλου. Όσοι από  τους επαγγελματίες “τοπικούς άρχοντες” αισθάνονται υποβαθμισμένοι και οπισθοδρομημένοι, ας αναζητήσουν πολιτική επαγγελματική στέγη σε κάποιο Ελβετικό καντόνι στο οποίο θα υποχρεωθούν, παρόλα αυτά, στο μαρτύριο να βλέπουν δημόσιες βρύσες σε κάθε σχεδόν οικοδομικό τετράγωνο.
Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη περίοδο με μια έντονη κινητικότητα της Δημοτικής Αρχής σε συγκεκριμένα θέματα που αποπνέουν ξεπούλημα υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ και μια νωθρότητα σε άλλα θέματα που αφορούν τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης και του νερού . Για όλους μας στην Κίνηση Πολιτών είναι ξεκάθαρο πως η Δημοτική Αρχή τρέχει με δύο ταχύτητες: με την γρήγορη σε θέματα όπως η χλωρίωση, τα πρόστιμα, η άρδευση και το μανατζεριλίκι και με την αργή μέχρι περιπάτου, σε θέματα όπως η συζήτηση για τη διαχείριση των νερών που θα γίνει μετά από 16 ολόκληρους μήνες! Ωστόσο έχουμε τα απαραίτητα αντανακλαστικά και είμαστε έγκαιρα στη θέση μας και έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
Ούτε βήμα πίσω από το κεντρικό μας σύνθημα: “Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι εμπόρευμα”. Και το εννοούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου