Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ...ΔΙΑΔΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ 10/7
Δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ πριν από λίγο
Κυκλοφορήστε το όπου μπορείτε

και μην ξεχνάμε
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/7 ΣΤΗΝ ΑΥΡΑ, ΣΤΙΣ 21:00, ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ σημαντικη ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ...ΔΙΑΔΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ

Η επιτροπή διαβούλευσης για το νερό τελικά έγινε παρουσία μιας ισχνής μειοψηφίας των φορέων μόνιμων μελών. Η Δημοτική Αρχή φρόντισε από πριν με δηλώσεις για συμφέροντα , για παρασυγκεντρώσεις, για παραπληροφόρηση χωρίς προηγούμενο και για δηλητηρίαση της κοινής γνώμης από την πλευρά της Κίνησης Πολιτών, να μετατρέψει τη διαβούλευση σε διαπόμπευση του θέματος του νερού. Οι φορείς με την απουσία τους, απέφυγαν να δώσουν την συγκατάθεσή τους σε μια εισήγηση-μονόλογο με πολλά τρωτά και ανακρίβειες.
Την επιθετική αυτή πολιτική, ο Δήμαρχος  συνέχισε με τη στάση του στη διάρκεια της “Διαβούλευσης”.
Μας απαγόρευσε την πληροφόρηση σχετικά με τους παρόντες φορείς. “Δεν σας αφορά το πόσοι και ποιοι είναι εδώ μέσα” είπε.
Μίλησε για κορόιδα κατοίκους του Βόλου και κουτοπόνηρους χωριάτες στην μάταιη προσπάθειά του να πολώσει τον κόσμο, εφαρμόζοντας και αυτός τη μέθοδο του “κοινωνικού αυτοματισμού”.
Μίλησε για στάμνες και επιστροφή στο παρελθόν αναφερόμενος στην πρόταση της Κίνησης για δημόσιες βρύσες, λες και απευθύνεται σε κατοίκους Ελβετικού καντονιού. Λες και δεν έχουμε γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, με τις δικές του μάλιστα ευλογίες, στην ανεργία και στην εξαθλίωση. Εμείς επιμένουμε: το έργο αυτό θα εξασφαλίσει απόλυτα ποιοτικό νερό σε όλο τον κόσμο και θα φρενάρει την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού που σήμερα φτάνει τα 30 εκ.Ευρώ ετησίως.
Δεν μίλησε όμως για το διάτρητο δίκτυο του οποίου τις απώλειες, με την επιστημονική μέθοδο της ...παρατήρησης, κατέβασε αιφνιδιαστικά από 40 σε 25%.
Δεν “έβγαλε άχνα” για τα 262 χιλιόμετρα αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο της πόλης η αντικατάσταση των οποίων θα έπρεπε να είναι έργο πρώτιστης σημασίας για την προστασία της υγείας των δημοτών. Και όταν ρωτήθηκε σχετικά, τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, γιατρός στο επάγγελμα κ. Μαυρογιάννης που υποστήριξε ότι ο αμίαντος μόνον όταν εισπνέεται προκαλεί καρκίνο.
Αυτά να τα ακούνε εκεί κάτω στο Δήμο Νότιου Πηλίου που κατεπειγόντως κάνουν μελέτη και ζητούν χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, για αντικατάσταση 101χιλιομέτρων δικτύου από αμιαντοσωλήνες γιατί όπως λένε: “...η χρήση αμιαντοσωλήνων σε  δίκτυα ύδρευσης έχει απαγορευτεί από επιστήμονες και γι’ αυτό έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους σε ολόκληρη τη χώρα.”
Μίλησε πάλι για τον “αγώνα” του εναντίον της ιδιωτικοποίησης και μετά από μια βδομάδα, την Τετάρτη 17/7, ανακοίνωσε περιχαρής την ανάθεση σε ιδιώτη του καθαρισμού των εγκαταστάσεων πόσιμου νερού σε όλους τους οικισμούς.
Μίλησε επίσης και για διάλογο, όπως εκείνος τον εννοεί στην πράξη. Αποφασίζουμε, διατάζουμε και μετά κουβεντιάζουμε. Η θεωρία του σοκ σε πλήρη εφαρμογή.
Χλωρίωσε το πόσιμο νερό χωρίς λόγο και μετά έστειλε τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΜΒ να εξηγήσουν στους εξοργισμένους κατοίκους των χωριών τα...ανεξήγητα.
Μετέφερε  τη διαχείριση της άρδευσης στη ΔΕΥΑΜΒ αγνοώντας τελείως τους αγρότες της περιοχής και την εκατοντάδων ετών εμπειρία τους και μετά έστειλε τους αρμόδιους  για να τους ηρεμήσουν, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά, με την ομολογία σοκ του κ. Μαυρογιάννη στη Δράκεια : “είμαστε μαθητές του δημοτικού στο θέμα της άρδευσης”.
Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι:
-      η συζήτηση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσα σε ένα απαράδεκτα επιθετικό κλίμα με καθυστέρηση 16 μηνών, στο πλαίσιο μιας επιτροπής διαβούλευσης από την οποία απουσιάζουν πάνω από 30 από τους 50 φορείς που την απαρτίζουν. Μιας επιτροπής στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας από τα χωριά του Πηλίου αλλά και δραστήριοι άλλοι φορείς της πόλης.
-       η εισήγηση στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση με έργα που αγνοούν επιδεικτικά το μείζον ζήτημα του διάτρητου δικτύου και των αμιαντοσωλήνων και στοχεύουν στην μεταφορά του νερού των πηγών στο Βόλο προφανώς για εκμετάλλευση από ιδιώτες.
-      η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εναντίον της ιδιωτικοποίησης  που λήφθηκε υπό την πίεση του κόσμου, αποτελεί για μας μια ουσιαστική κατάκτηση και χρήσιμο όπλο στον αγώνα μας εναντίον οποιουδήποτε ιδιώτη που θα ήθελε να εμπλακεί στον τομέα της διαχείρισης του νερού.
-       η εισήγηση του Δήμαρχου είναι πλέον ορφανή μετά το φιάσκο της διαβούλευσης στις 10/7 και  δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται την κοινή γνώμη, έστω και έτσι όπως αυτός την αντιλαμβάνεται μέσα από τους 50 επιλεγμένους φορείς. Το δημοτικό συμβούλιο που πρόκειται να γίνει μέσα στο κατακαλόκαιρο θα έχει προφανώς την ίδια τύχη.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις και κυρίως μετά την αναγγελία της ιδιωτικοποίησης του καθαρισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης, ενέργεια για μας προκλητική,  η Συντονιστική Επιτροπή πρόκειται να πάρει σοβαρές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίασή της.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου