Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

2η Γιορτή Λίμνης Δοϊράνης


Bild Έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα κάθε χώρας είναι οι τοπικές επιπτώσεις μιας συγκεκριμένης παγκόσμιας ιδεολογίας, την οποία επιβάλλουν οι πολιτικοί κάθε χώρας, αλλά η οποία έχει επινοηθεί σε κεντρικό επίπεδο από μια ομάδα κορπορατικών συμφερόντων και διεθνών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (…) η εικόνα του φράχτη ερχόταν ξανά και ξανά: φραγμοί που χώριζαν τους ανθρώπους απο μέχρι πρότινος δημόσιους πόρους, που τους απέκλειαν απο την γή και το νερό, που περιόριζαν τη δυνατότητά τους να διασχίζουν σύνορα, που εμπόδιζαν την έκφραση πολιτικών διαφωνιών, τις διαδηλώσεις (…) απο την άλλη πλευρά αυτών των φραχτών (εικονικών και πραγματικών) βρίσκονται πραγματικοί άνθρωποι αποκλεισμένοι απο την παιδεία, την υγεία, την εργασία, οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις γέννησαν στρατιές απόκληρων που οι υπηρεσίες τους δεν είναι πλέον αναγκαίες, μπορούν και εξοβελίζουν βιομηχανίες αλλά και να διαγράφουν μια ολόκληρη χώρα»… όπως η Ελλάδα, απο το βιβλίο της Νάομι Κλάιν ¨Φράχτες και παράθυρα¨.

Πιστοί στο ραντεβού μας θα προσπαθήσουμε και φέτος για δεύτερη φορά να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην ελπίδα, στην αισιοδοξία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια, στην αυτοοργάνωση. Σε όλα αυτά που αποτελούν τις αξίες εκείνες που οδηγούσαν πάντα την ανθρώπινη κοινωνία στο χτίσιμο ενός άλλου κόσμου διαφορετικού χωρίς φράχτες, χωρίς αδικία, χωρίς ανελευθερία, χωρίς αλλοτρίωση.

Σας περιμένουμε όλους στη γιορτή μας στη Δοϊράνη, από την Κυριακή 7 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 14 Ιουλίου στο χώρο του Μουσείου της λίμνης. Με συζητήσεις-αφιερώματα για τα κινήματα και τις εναλλακτικές προτάσεις αυτοοργάνωσης, ελεύθερο κάμπινγκ, συλλογική κουζίνα, βιολογικό παζάρι, χαριστικό παζάρι, βαρκάδα και μπάνιο, προβολές εκθέσεις, κατασκευές, μουσικές συναυλίες, εργαστήρια για παιδια, αθλητικά δρώμενα και πολλά ακόμη…

ΤΗ 2η ΓΙΟΡΤΗ ΛΙΜΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ: Η ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΙΛΚΙΣ, ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕ ΚΡΟΥΣΙΑ-ΠΑΙΚΟ, Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΟΪΡΑΝΗΣ «ΔΟΒΗΡΟΣ»,Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΛΚΙΣ , Ο ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΣ ΚΙΛΚΙΣ, Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΚΙΛΚΙΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Η ΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ Ή ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου