Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Ένα συνεργατικό παντοπωλείο στο Ρέθυμνο: το "Μπεγίρι"Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο πιο συχνά τις λέξεις «αυτοργάνωση», «οριζόντιες δομές», «συλλογικότητα». Αυτές οι έννοιες ενέπνευσαν μια παρέα από νέα παιδιά στο Ρέθυμνο που αποφάσισαν να φτιάξουν το «Μπεγίρι», ένα συνεργατικό παντοπωλείο. Η κρίση άλλωστε δεν φέρνει μόνο άσχημες καταστάσεις. Φέρνει και νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις για τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας, νέες μορφές οργάνωσης της καθημερινότητας.


Τι σημαίνει όμως «συνεργατικό» παντοπωλείο;
Το Μπεγίρι, όπως μας εξήγησαν οι ίδιοι οι ιδρυτές του, έχει κάποιες βασικές αρχές: οριζόντια οργάνωση και λήψη αποφάσεων, ισότιμες σχέσεις, ίση αμοιβή χωρίς αφεντικό, και προσπάθεια διεκδίκησης μιας όσο γίνεται μεγαλύτερης αυτονομίας. Τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, ξεκίνησαν από την ανάγκη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για δικτύωση και αλληλοστήριξη με παραγωγούς που –έτσι για αλλαγή- σέβονται τόσο τον άνθρωπο, όσο και την ίδια τη φύση
Έτσι, στο Μπεγίρι θα βρεις προϊόντα που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπων: ζαρζαβατικά και όσπρια, ρύζι, φρούτα, σπιτική «μερέντα», βιολογικό κρασί και ρακή, αποξηραμένα φρούτα,  χειροποίητα καλλυντικά και πολλά άλλα. Όλα προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς, τους οποίους  τα παιδιά στο Μπεγίρι γνωρίζουν προσωπικά ώστε να «πιστοποιήσουν» ακριβώς ότι είναι πιστοί στις αρχές τους. 
Τα υπόλοιπα μας τα λένε τα ίδια τα παιδιά του συνεταιρισμού. Για να μάθεις ακόμη περισσότερα, αλλά και για να εφοδιαστείς με υγιεινά καλούδια, τρύπωσε στα στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, βγες στον γραφικό πεζόδρομο της Κατεχάκη, στη σκιά του φρουρίου της Φορτέτσας και αναζήτησε το «Μπεγίρι» με σήμα το αλογάκι, που τρώει «μόνο» του το καρότο – χωρίς μαστίγια. 
"Σε έναν ιδανικό κόσμο… θα επικρατεί η ισότητα, η δημιουργία, το «εμείς» και ο έρωτας"
Τι σημαίνει η λέξη Μπεγίρι και ποιος ο συμβολισμός; 
Μπεγίρι στην κρητική διάλεκτο σημαίνει άλογο. Τούρκικες οι ρίζες και αυτής της λέξης, για να μην ξεχνάμε ότι οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Οι ερμηνείες που βρήκαμε είναι: το νεαρό άλογο, ή γενικά το άλογο, ή το νεαρό άλογο που δεν έχει ζευτεί ακόμα. Η τελευταία εκδοχή μας άρεσε περισσότερο και γι΄αυτό και το λογότυπο μας είναι ένα άλογο που κρατάει μόνο του το καρότο χωρίς καβαλάρη με μαστίγιο και ψευδαίσθηση αμοιβής.
Πώς επιλέγετε τους προμηθευτές σας; Και πώς ελέγχετε και διασφαλίζετε ότι είναι πιστοί στις αρχές σας ως προς τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής των προϊόντων τους;
Κατ’ αρχήν επιλέγουμε να έχουμε πρωτίστως προϊόντα που καλύπτουν βασικές ανάγκες. Οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι άνθρωποι που ό,τι παράγουν το παράγουν με σεβασμό και ευαισθησία προς τη φύση και το περιβάλλον στοχεύοντας ταυτόχρονα σε καλή ποιότητα. Επίσης τόσο ως προς τα οικονομικά όσο και ως προς τις σχέσεις με τους εργαζόμενούς τους και τη γενικότερη στάση τους προς την κοινωνία είναι άνθρωποι που βάζουν ως προτεραιότητα τον άνθρωπο λειτουργώντας με ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Θα λέγαμε ότι το 80% των παραγωγών μας είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουμε προσωπικά και έχουμε επισκεφτεί τον χώρο παραγωγής τους ή μας τους γνώρισαν φίλοι που εμπιστευόμαστε. Ένα 20% είναι καινούργιες γνωριμίες τις οποίες ελπίζουμε να χτίσουμε με τον καιρό και να αποδειχτούν ότι εφαρμόζουν τις ίδιες αρχές με εμάς. 
Ποια η ανταπόκριση του κοινού του Ρεθύμνου μέχρι στιγμής;
Υπάρχει απήχηση, ακούμε θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια και προσπαθούμε από την πλευρά μας να επικοινωνούμε όσο περισσότερο μπορούμε με τους ανθρώπους  που έρχονται να μας βρουν τόσο για να διαδίδεται η ιδέα πίσω από το εγχείρημα όσο για να μπορεί το Μπεγίρι να καλύπτει όσες περισσότερες ανάγκες γίνεται καλύτερα. Ξέρουμε ότι ο χώρος του εμπορίου δεν είναι εύκολος, παρόλα αυτά παραμένουμε αισιόδοξοι. Γεγονός που πηγάζει και από την προσέλευση ανθρώπων τους οποίους δε γνωρίζαμε κάτι το οποίο μας χαροποιεί πολύ και ελπίζουμε να συνεχιστεί!
Σε τι άλλους τομείς θα θέλατε να δείτε τέτοιες οριζόντιες μορφές δομής & οργάνωσης;
Σε όλους! Πιστεύουμε ότι οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαχειρίζονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους , έτσι θα μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες όλων μέσω της ίδιας της εργασίας τους. Σε κάθε τομέα λοιπόν οι χώροι εργασίας θα αποτελούν και σημεία κοινωνικής ζύμωσης και δημιουργίας. 
Σε έναν ιδανικό κόσμο…
Θα επικρατεί η ισότητα, η δημιουργία, το «εμείς» και ο έρωτας.


Πρόσθετες Πληροφορίες
Cretazine Tips
  • Το Μπεγίρι βρίσκεται στην οδό Κατεχάκη 16 (Πεζόδρομος Φορτέτσας)
  • Για να μαθαίνετε τα νέα τους (ό,τι φρέσκο έρχεται στο παντοπωλείο) ακολουθήστε τη σελίδα τους στο facebook 
  • Οι Ρεθεμνιώτες μπορείτε να έχετε τα προϊόντα από το Μπεγίρι στο σπίτι σας απευθείας αφού γίνονται και κατ'οίκον παραδόσεις (αν και η βόλτα στην Κατεχάκη είναι πάντα ευχάριστη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου