Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Οι βασικότερες απαντήσεις στη σημερινή κρίση

Τρεις οι κύριες απαντήσεις στην κρίση είναι οι εξής:

1. Μεταφορά πόρων στους κινητήρες της αέναης ανάπτυξης:

Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι Κυβερνήσεις με τα διάφορα προγράμματα για την "ανάκαμψη" έχουν ονομασθεί επιτυχημένα "σοσιαλισμός των πλουσίων“. Οι εξελίξεις στο επίπεδο της οικονομίας θα έχουν να κάνουν με μια junkie-οικονομία που θα χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη „δόση“ χρήματος από τις Κ.Τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγούμαστε όλο και περισσότερο προς μια τεχνοφασιστική κοινωνία έκτακτων μέτρων.
Αυτή η απάντηση φαίνεται να είναι η πικρατέστερη, αλλά θα οξύνει την οικολογική κρίση και θα οδηγήσει σε πτώχευση την “Α.Ε. Γη” λόγω κατάρρευσης των φυσικών αγαθών

2. Σκανδιναβοποίηση-επιστροφή στη Σοσιαλδημοκρατία και το κράτος πρόνοιας:

Έχει μικρή πιθανότητα, διότι είναι αδύνατη πια η ρύθμιση και ο έλεγχος της οικονομίας και του περιβάλλοντος απο τα κράτη(φαίνεται καθαρά στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η μεσαία ταξη με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών απαίτησε την επιστροφή στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου, ακόμα και να ήθελε, δεν το μπορεί να το κάνει)

3. Επενδύσεις στη Βιόσφαιρα και στο περιβάλλον-μετατροπή του „έξυπνου“κεφαλαίου σε „βιοκεφάλαιο“-“πράσινο“ κεφάλαιο:

-Ενσωμάτωση φύσης στην οικονομία.
-Συμφιλίωση βιόσφαιρας με ανάπτυξη(„βιώσιμη“) και οικολογίας με οικονομία
-Υποφερτό περιβάλλον.
-Παράταση του καπιταλισμού σαν „πράσινου“.
Η παράταση όμως αυτή θα είναι περιορισμένη χρονικά, γιατί η επιβίωση της βιόσφαιρας δεν θα είναι μακροπρόθεσμη. Η "πράσινη" οικονομία θα αναπτύξει χαμηλής κατανάλωσης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, όμως θα υπάρχουν όλο και περισσότερα. Θα έχουμε οικονομικές από άποψη ενέργειας ηλεκτρικές συσκευές, όμως όλο και περισσότερες ηλεκτρικές εφαρμογές, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, αλλά όλο και περισσότερες και μεγαλύτερες κατοικίες. Εξυπνότερη-ηπιότερη τεχνολογία, όμως όχι λιγότερη χρήση των φυσικών πόρων, όσο δεν θα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή τους και όσο θα υπάρχει ατομική τους ιδιοκτησία. Πράσινη ανάπτυξη και πράσινες τεχνολογίες θα έχουν ένα μικροπρόθεσμο θετικό ισοζύγιο για τη βιόσφαιρα και τα οικοσυστήματα.
Δεν θα έχουμε λοιπόν μακροπρόθεσμη λύση, αφού και με πράσινη ανάπτυξη θα απαιτηθούν μεγεθύνσεις πέρα απο τις δυνατότητες του πλανήτη( π.χ, 2050 με 9 δις πληθυσμό, αποφυγή κλιματικής καταστροφής σημαίνει > 90% ενέργειας από ανανεώσιμες, αδύνατο χωρίς μείωση ζήτησης ενέργειας-παραγωγής-κατανάλωσης δηλ στοχευμένης «αποανάπτυξης»)
Και η μακροπρόθεσμη λύση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου