Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Απομυθοποίηση του „Τουρμποκαπιταλισμού“

Το δυτικό μοντέλο ανάπτυξης δεν μπορεί να οικουμενοποιηθεί γιατί υπάρχουν:

1.Κοινωνικά όρια: τεράστιες ανισότητες φαινομενικά ξεπεραστέες λόγω αποστράτευσης των "από κάτω"
2. οικολογικά : αξεπέραστα λόγω πεπερασμένου συστήματος του πλανήτη σε σχέση με τους φυσικούς πόρους και την αντοχή των οικοσυστημάτων

Η κυριαρχία των αγορών οξύνει τα προβλήματα των ανθρώπινων κοινοτήτων:
1. „Αναπτυγμένος“ κόσμος:
αποσάθρωση κοινωνικού κράτους, σε υπαρξιακό κίνδυνο οι μεσαίες τάξεις- οι αγρότες- ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, αποικιοποιημένος ο "ελεύθερος" χρόνος-θρυματισμένη ατομική-κοινωνική συνείδηση, υποβάθμιση ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, αμφισβήτηση πολιτικής.
2.Υπόλοιπος κόσμος:
διάλυση συνθηκών επιβίωσης της πλειοψηφίας(τοπικής παραγωγής-αγοράς-περιβάλλοντος),
εγκατάλειψη αγροτικής γης και εσωτερική-εξωτερική μετανάστευση, διάλυση παραδοσιακών πολιτιστικών προτύπων-δικτύων-κοινοτήτων, χρεωκοπία χωρών ιδίως Αφρικής.

Η „εξωτερίκευση“ του περιβαλλοντικού κόστους έχει σαν αποτέλεσμα:

οικολογική καταστροφή-ρύπανση- μόλυνση, υποβάθμιση βιοποικιλότητας- βιόσφαιρας, κλιματική αλλαγή και καταστροφές, περιβαλλοντικούς μετανάστες.

Η παγκόσμια τωρινή κρίση εντείνει την αμφισβήτησή του:

Δημοσκόπηση του ΒΒC World Service(9 Νοεμ. 2009)
μόλις το 11% των ερωτηθέντων, σε 27 χώρες, θεωρούν ότι η καπιταλιστική οικονομία λειτουργεί σωστά
το 23% θεωρεί αδύνατη μία βελτίωση του καπιταλιστικού συστήματος και πιστεύει ότι είναι απαραίτητο ένα νέο οικονομικό μοντέλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου