Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Από την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Παρακάτω ένα απόσπασμα από την ανάρτηση που έχει κάνει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε την εκδήλωση:

Από το φιάσκο της Κοπεγχάγης στο πρόταγμα της οικολογικής κοινωνίας

... "Η αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που απέδειξε ότι η χειρότερη κρίση απ΄ όλες είναι η απουσία ευθύνης και πολιτικής βούλησης, αφού οδηγούν σε μια ανεξέλεγκτη κλιματική, οικονομική και κοινωνική κόλαση, κάνει ακόμη πιο επιτακτικούς τους οικολογικούς αγώνες και μέσα από το προσωπικό παράδειγμα.

Ο Γιώργος Κολέμπας, συγγραφέας του βιβλίου «Τοπικοποίηση» (εκδ. Αντιγόνη), μίλησε για την ανάγκη στροφής σε μια αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη οικολογική κοινωνία, η οποία θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό ως δυνατότητα για ουσιαστική απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση.

Ανέλυσε γιατί απορρίπτει τον ανταγωνισμό, σαν διαδικασία ανάπτυξης και δίνει έμφαση στη συνεργασία-αλληλεγγύη ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να πετύχουν την ισοκατανομή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα με απεξάρτηση από τις αγορές και το χρήμα. Θα εμπνευσθούν για θα δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα και μια νέα αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία, σε σχέση απόρριψης, αναδιάρθρωσης και ρήξης με τα μεγασυστήματα της παγκοσμιοποίησης και του κεντρικού εθνικού κράτους."

Όσο για μένα δεν διεκδικώ τον τίτλο του συγγραφέα. Απλώς προσπαθώ να διατυπώσω απόψεις και προτάσεις, που είναι σύνθεση και συνέπεια συλλογικών δραστηριοτήτων των τελευταίων χρόνων.

1 σχόλιο:

  1. Θα ήθελα να σχολιάσω πολλά.
    Κυρίως για την απόσταση λόγων και πράξεων.
    Το αφήνω για αργότερα.
    Πρέπει να θυμώσω περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή