Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Βόλο

Γράφει: magnesianews.gr
27/10/2009

Την Πέμπτη 29/10, στις 19.30, στο Χώρο Κινημάτων – Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33 και Τ. Οικονομάκη) θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Τοπικοποίηση» και με υπότιτλο: «Από το παγκόσμιο...στο τοπικό, ένας οικολογικός κόσμος είναι δυνατός», του Γιώργου Κολέμπα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δικηγόρος Έλενα Δημητρίου και η ιστορικός Τασούλα Κονταξή.

...«Τοπικοποίηση» δεν είναι ένα κάλεσμα επιστροφής στην αγροτική κοινωνία. Ούτε μια μορφή προστατευτισμού ή «οικονομικού πατριωτισμού». Αλλά δεν είναι και μια πρόταση «πράσινης κατανάλωσης».

Το βιβλίο δεν μιλάει για πράσινες τεχνικές, που μπορούν να συσκευασθούν σε κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα και να προσαρμοστούν στην πολιτική κάποιου υπουργείου.

Συνεχίζει μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια στην Ευρώπη σχετικά με το δρόμο που έχουν πάρει οι σημερινές κοινωνίες, ή σωστότερα ο δρόμος που τους έχουμε δώσει.

Δρόμος που ορίζεται από καταστροφή και κρύβεται από διαφημίσεις. Κατεστραμμένες ζωές, πόλεις, χώρες, άνθρωποι. Ή θα πεθαίνεις της πείνας ή θα ψάχνεις ψυχολόγο. Συνεχίζει μια συζήτηση που αμφισβητεί την κυριαρχία των ισολογισμών, τη λατρεία της μεγέθυνσης, τις καταναλωτικές μας ανάγκες, την κυριαρχία των εταιριών.

«Τοπικοποίηση» τελικά, είναι ένας άλλος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, όπου κύτταρο της κοινωνίας δεν είναι ο ιδιώτης, αλλά η κοινότητα. Είναι η στροφή σε μια αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη οικολογική κοινωνία, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό.

Στα πλαίσιά της οι άνθρωποι και οι κοινοτικές τους συλλογικότητες θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, να ελέγξουν τη ζωή, το χρόνο τους και την τοπική οικονομία. Να αναβαθμίσουν την ποιότητας ζωής, πρόνοιας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Απορρίπτοντας τον ανταγωνισμό σαν διαδικασία ανάπτυξης και δίνοντας έμφαση στη συνεργασία-αλληλεγγύη θα μπορέσουν να πετύχουν την ισοκατανομή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα με απεξάρτηση από τις αγορές και το χρήμα.

Θα εμπνευσθούν για να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα και μια νέα αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία, σε σχέση απόρριψης, αναδιάρθρωσης και ρήξης με τα μεγασυστήματα της παγκοσμιοποίησης και του κεντρικού εθνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου