Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Σεμινάριο στο κτήμα της Σπείρας Γης, 7-9 Ιουνίου 2014



 Σπείρα Γης, Αρωνάς (Δήμος Κατερίνης, Πιερία)
Από τον ακτιβιστή, σύμβουλο, σχεδιαστή και εκπαιδευτή της Περμακουλτούρας Peter Cow
Εισαγωγή στην Αεικαλλιέργεια (Permaculture)
Τι είναι η Περμακουλτούρα;
Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μου ακόμα κι αν μένω σε αστικό περιβάλλον;
Τι σημαίνει Αεικαλλιέργεια σε σχέση με την ύπαιθρο;
Πως εφαρμόζεται στις καλλιέργειες;
Αυτά κι άλλα σχετικά ερωτήματα θα απαντηθούν στο εισαγωγικό σεμινάριο που διοργανώνεται στο πολύ 'φρέσκο' κτήμα της Κοιν.Σ.Επ. 'Σπείρα Γης', στον Αρωνά, Πιερίας, στις  7-8-9 Ιουνίου 2014.
Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μια πρώτη γεύση για την ουσία της περμακουλτούρας μαθαίνοντας  στην πράξη και ερχόμενοι σε επαφή με παραδείγματα σχεδιασμού που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Θα συζητηθούν ζωτικής σημασίας θέματα μέσα σε ένα θετικό, δημιουργικό και υποστηρικτικό κλίμα. Ένα τέτοιο σεμινάριο είναι πάντα πολύ ζωντανό, συμμετοχικό και προκλητικό δίνοντάς μας τροφή για σκέψη.
Οι τομείς που θα καλυφθούν είναι:
· Ηθική, Δεοντολογία και Αρχές της Περμακουλτούρας
· Σχεδιασμός
· Παραδείγματα  Περμακουλτούρας
· Μια άσκηση παρατήρησης
· Ένα βίντεο
· Πρακτική άσκηση
· Μια επισκόπηση του δικτύου της περμακουλτούρας και πως μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα.
Μέσα στα πλαίσια του σεμιναρίου μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώσεις και δεξιότητες, και να βάλουμε βάσεις για το ξεκίνημα ομάδων ή την ενίσχυση υπαρχόντων έργων.
Το κόστος συμμετοχής είναι 45 € με πλήρη διατροφή και με διαμονή στο κτήμα (σε δική σας σκηνή) ή με διαμονή σε ξενώνα στο Ελατοχώρι με επιπλέον χρέωση 15€/άτομο/νύχτα. Για συμμετοχές χωρίς διανυκτέρευση το κόστος είναι 30€ (με διατροφή το μεσημέρι και ροφήματα ή αναψυκτικά το πρωί και το απόγευμα. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας.
Για δηλώσεις συμμετοχής  επικοινωνήστε στο speiragis@gmail.com ή με την Πόπη Σουρμαΐδου τηλεφωνικά στο6972221922 ή με τον Γιώργο Μπουκιστιάνο στο 6949339186
Το σεμινάριο αυτό γίνεται στα πλαίσια του 'Καραβανιού της Περμακουλτούρας' που συνδιοργανώνουν ο σύμβουλος, σχεδιαστής και εκπαιδευτής της Περμακουλτούρας Peter Cow και το Ελπιδοχώρι. Ο Peter έχει 10ετή και πλέον εμπειρία σε όλη την Ευρώπη με σεμινάρια και σχεδιαστικά έργα, και είναι κάτοχος του Permaculture Diploma. Για περισσότερα σχετικά με το Καραβάνι επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.elpidohori.gr

Σπείρα Γης
Είμαστε μια ομάδα ενεργών ανθρώπων που δούλεψε για καιρό την ιδέα της επιστροφής μας από το αρνητικά φορτισμένο αστικό περιβάλλον σε ένα φυσικό και ισορροπημένο. Η ομάδα εξελίχθηκε σε  έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό με έδρα την Κατερίνη της Πιερίας.
Όνειρό μας η παρουσία του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον με σεβασμό και θετική δράση, η επανένταξή του μέσα στον Κύκλο της Φύσης μέσα από παλαιά γνώση αλλά και φρέσκια οπτική. Στόχος μας η διαρκής εργασία – συνεργασία για να βρούμε τις μεθόδους, τις ισορροπίες και τις εναλλακτικές για την τοποθέτησή μας στη φύση, στην κυριαρχία μας πάνω στους απαραίτητους διατροφικούς πόρους, στην προώθηση της φιλικής με τον άνθρωπο και το περιβάλλον γεωργίας και κτηνοτροφίας, της αυτάρκειας και της αειφορίας.
Μέσο: το αγρόκτημά μας στον Αρωνά,  Πιερίας όπου δημιουργούμε έναν χώρο εκπαίδευσης και επίδειξης, ανταλλαγής γνώσης και ιδεών αλλά και ψυχαγωγίας.
Προϊόν: Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ).
https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEitK5pptEmv8iLFi2LM_N0keEI2cW6ASaxTgdEiA7DmioUjli_8XLme6-f6wU3vDPRcs3WBjXlkWvjJXwcKVgfLTEeQfhSTbYjM7XUc1_Qc6cxY1efQvIt0fDsn89vmG8bMeAPGuVq764ZPDrdXlYKHp4cwaA=s0-d-e1-ft

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου