Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Η μουσική της σκέψης

Παρακάτω το γράμμα του φίλου νίκου που διαπραγματεύεται το θέμα της σκέψης και του διαλόγου με έναν δεύτερο, τον εαυτό μας, και έναν τρίτο, που είναι τα εξωτερικά γεγονότα:

Νότες για τη σκέψη σε ένα φίλο


  "Ενας σε δυο", η σκεψη,

και όχι η φιλια, οπως αστοχα εγραψε ο Αριστοτελης

(1)
Σου γραφω, φιλε, αυτα διοτι στοχαζεσαι, κυριως αυτη την εποχη. Ειναι, οπως καταλαβαινεις, αποσταγμα πολλων διαβασματων, αλλα και παθους τρομερου να απαντησω σε ερωτηματα. Καλλιεργειται το παθος αυτο, αλλα πρεπει να λειπουν οι βεβαιοτητες. Διοτι, αν εχουμε βεβαιοτητες, πολυ απλα, δεν διαβαζουμε, δεν σκεφτομαστε, δεν ερευνουμε. Αυτη ειναι η πληγη στην Ελλαδα, και όχι η καραμελα : "δεν εχουμε παιδεια". Βεβαιοτητες εχουμε, και από αυτες πρεπει να απαλλαγουμε !
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου