Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Διοργανώσεις υποδοχής του Καραβανιού αλληλεγγύης για τις Σκουριές

Στην Κατερίνη:


Τετάρτη 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για την διοργάνωση της υποδοχής του καραβανιού Αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων .
Συμμετείχαν οι έξεις φορείς: το antipoverty.gr, η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, οι Μούσες Πιερίων, η Μητέρα Γη, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης, το Στέκι Πολιτών και η Σπείρα Γης. 

Αποφασίσθηκε ότι το Σάββατο 23 Νοεμβρίου θα υποδεχθούμε το καραβάνι στον Κορινό.  Έπειτα θα πάμε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης όπου θα γίνει ομιλία και ενημέρωση του κόσμου σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού και τις συνέπειες που θα επιφέρει. Θα πραγματοποιηθεί γεύμα ζωντανή μουσική, και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Χαλκιδικής θα δώσουν συνέντευξη στα ΜΜΕ. Συνέντευξη θα δώσουν και πριν την αναχώρησή τους για Λάρισα, στον τύπο στον Καπνικό Σταθμό.

Καλούμε την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στην Μαραθώνος και Λαχανά γωνία (κοντά στην Αγία Παρασκευή) στις 7:30μμ, πολίτες και άλλους φορείς της πόλης μας,  να συμμετέχετε στην 2η συνάντηση μας και στον κοινό αγώνα μας! 

Τηλ επικοινωνίας: 6932459822, 6977404637, 6974078194.

Στο Βόλο:την Παρασκευή 8/11 πραγματοποιήθηκε στο Στέκι μια πρώτη συνάντηση σχετικά με το συντονισμό δράσεων για το καραβάνι αλληλεγγύης που θα κατέβει από τη Χαλκιδική στην Αθήνα και την Κυριακή 24/11 θα βρίσκεται στο Βόλο. Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και συν-διοργάνωση των δράσεων από κινήματα, κινήσεις και οργανώσεις της κάθε πόλης.

στην 1η αυτή συνάντηση στις 8/11 συμμετείχαν άτομα από την Κίνηση κατοίκων Πηλίου & Βόλου για το Νερό, ΣΥΡΙΖΑ, Δίκτυο, Οικολόγους Πράσινους και Ξεκίνημα ενώ είχαν καλεστεί και άλλες δυνάμεις και μάλλον για πρακτικούς λόγους δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν

αυτά που ήδη έχουν δρομολογηθεί (με βάση και αυτά που θέλουν να κάνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής) είναι:
την Κυριακή 24/11 το πρωί γύρω στις 11 να δοθεί ένα ραντεβού έξω από το Θόλο έτσι ώστε (καιρού επιτρέποντος) να γίνει ενημερωτική παρέμβαση στην παραλία του Βόλου, στη συνέχεια συνέντευξη τύπου και τέλος ενημέρωση-συζήτηση (κατά προτίμηση έξω από το πανεπιστήμιο)

στην συνάντηση της Παρασκευής καταλήξαμε στη συζήτηση να υπάρχουν 2 ομιλητές από τη Χαλκιδική και 1 από την κίνηση για το νερό και να βγει για τις δράσεις και κοινή αφίσα. Για το ζήτημα της αφίσας είναι ακόμα ανοιχτό το θέμα των υπογραφών (αν θα υπογράφεται από οργανώσεις-κόμματα ή μόνο από μετωπικά σχήματα, στέκια συνελεύσεις κλπ)

επειδή το παραπάνω ζήτημα είναι ακόμα ανοιχτό και επειδή χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη αυτής της κίνησης από όλες τις οργανωμένες δυνάμεις της πόλης που συμμετέχουν και στηρίζουν αυτό το κίνημα, καλείται νέα-καταληκτική συνάντηση την Πέμπτη 14/11 στις 7μμ στο στέκι

*εάν θέλετε προωθείστε αυτό το μέηλ και στις συλλογικότητές σας, αλλά και σε όποια άλλη οργάνωση/κίνηση δεν περιλαμβάνεται στους παραλήπτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου