Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

watervolo watervolo: Παρά...τάξεις!Στην τελευταία  ΣΕ της Κίνησης προτάθηκε και έγινε αποδεκτό να γίνουν συναντήσεις με τις παρατάξεις του Δημοτικού συμβούλιου με σκοπό να ξεκαθαριστούν οι απόψεις τους μια και καλή, αφού κατά καιρούς πέφτουμε από τα σύννεφα με αυτά που λέγονται επίσημα  εδώ και εκεί.
Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ στις   8/10, ο Δήμαρχος πρότεινε κάμερες στις δεξαμενές και ο Αριστοτέλης Δουλόπουλος (ΝΔ) καθώς και ο Νίκου (ΚΚΕ) το δέχτηκαν με ανακούφιση, ενώ ο Γιάννης Μολοχίδης (ΣΥΡΙΖΑ) σφύριξε αδιάφορα δηλ ψήφισε λευκό!
Σήμερα στην ανακοίνωση της μείζονος μειοψηφίας(ΝΔ) για τα ζητήματα της Αγριάς και της Δράκειας διαβάζουμε άλλα "καλούδια" για την ύδρευση και την αποχέτευση.
Τελικά μέχρι τώρα:
  1. Το ΚΚΕ παρότι κλείσαμε ραντεβού συγκεκριμένη μέρα και ώρα βρήκαμε την πόρτα κλειστή.
  2. Στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν μέλη της ΣΕ και είχαν μια κουβέντα μαζί τους από την οποία προέκυψε ανακοίνωση, θετική για μας, στον τοπικό τύπο
  3. Μένει να κλειστεί ραντεβού με την μείζονα μειοψηφία. Έχει αναλάβει μέλος της ΣΕ να το   κανονίσει εντός των ημερών
Τονίζουμε ιδιαίτερα την απαίτηση όλων στην  Κίνηση να μένουμε σταθερά μακρυά από κομματικές παρεμβάσεις και μέχρι σήμερα το έχουμε πετύχει,εν μέρει γιατί τα κόμματα σέβονται την άποψη, κυρίως όμως γιατί όλοι υπερασπιζόμαστε τη συγκεκριμένη επιλογή.

Η Ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ:
 
Το νερό, πηγή ζωής, δεν εκποιείται, δεν παραχωρείται σε ιδιώτες, ανήκει στο λαό.


Ανακοίνωση του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης της Ν. Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία  της Κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το θέμα του νερού
«Το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης της Ν. Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία  της Κίνησης πολιτών Πηλίου και Βόλου για το θέμα του νερού, μετά από αίτημα  της Κίνησης και με στόχο να ανοίξει μια συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή μας.
Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος κατά τον οποίο αναδείχθηκαν τα προβλήματα υποβάθμισης των τοπικών κοινωνιών από την εφαρμογή του αποτυχημένου μοντέλου «Καλλικράτης» και από την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης.
Στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων είμαστε αντίθετοι σε όποια ενέργεια των αρμοδίων υπηρεσιών γίνεται χωρίς την ενημέρωση και συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών συμβουλίων (π.χ. άρδευση, χλωρίωση δεξαμενών κλπ). Το νερό, πηγή ζωής, δεν εκποιείται, δεν παραχωρείται σε ιδιώτες, ανήκει στο λαό.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφής υποβάθμιση της συμμετοχής του λαού στα ζητήματα που τον αφορούν, συμπαρατασσόμαστε με όσα κινήματα υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και τον δημόσιο πλούτο. Στα πλαίσια αυτά καταγγέλλουμε και τις προσπάθειες ποινικοποίησης των λαϊκών αντιδράσεων. Ειδικά στην περίπτωση της μήνυσης κατά αγνώστων που υπέβαλλε ο Δήμος Βόλου θεωρούμε ότι είναι μια πρακτική εκφοβισμού και φίμωσης των αντιδράσεων που προβάλλουν κάτοικοι και φορείς για θέματα σχετικά με το νερό, η οποία πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο έχει επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις για τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής και για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με κεντρική κατεύθυνση το δημόσιο χαρακτήρα τους,  τον δημόσιο έλεγχο και τη λαϊκή συμμετοχή. Βασική προϋπόθεση είναι η κατάργηση της μνημονιακής κυβέρνησης με εκλογές, η κατάργηση του «Καλλικράτη» από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάστασή του από ένα νέο αυτοδιοικητικό σχέδιο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου