Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου_Αρχιπέλαγους



Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος παρουσιάζει το ερευνητικό του έργο στο 40ο συνέδριο CIESM στη Μασσαλία
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, στην Μασσαλία της Γαλλίας, έλαβε χώρα το 40ο επιστημονικό συνέδριο CIESM, κατά το οποίο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας
Προστασίας Αρχιπέλαγος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα του ερευνητικού του έργου στο Αιγαίο.

Το CIESM (Commission Internationale pour l'Exploration Scientifique de la Méditerranée – Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Διερεύνηση της Μεσογείου) δημιουργήθηκε το 1910 και αποτελεί ένα δίκτυο που ασχολείται αποκλειστικά με την θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.

Την προηγούμενη εβδομάδα περισσότεροι από
5000 επιστήμονες από τους κύριους ερευνητικούς φορείς απ΄όλη την Μεσόγειο, συναντήθηκαν για 5 ημέρες στη Μασσαλία οπού μέσω ομάδων εργασίας και ειδικών συνεδρίων παρουσίασαν το πιο πρόσφατο ερευνητικό έργο τους, ανταλλάσσοντας πολύτιμη εμπειρία και γνώση.
 
Η πενταμελής ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», με επικεφαλής την Αναστασία Μήλιου, παρουσίασε 7 επιστημονικές ανακοινώσεις, που είναι αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης έρευνας και δράσης προστασίας που υλοποιεί στο Αιγαίο. Οι ανακοινώσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας όπως: η αλιευτική παραγωγή και διαχείριση στο ανατολικό Αιγαίο, οι συγκεντρώσεις μικροσκοπικών ινών πλαστικού στις ελληνικές θάλασσες, η φωτοταυτοποίηση δελφινιών, καθώς και η ανησυχητική ανάπτυξη εισβολικών ειδών (όπως το φύκος Caulerpa racemosa) και του τρόπου που επηρεάζουν τα λιβάδια της  Ποσειδωνίας.
        
Στόχος του «Αρχιπελάγους» είναι να φέρνουμε με κάθε ευκαιρία το σπάνιο φυσικό πλούτο του Αιγαίου και την ανάγκη προστασίας του στο χάρτη της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, αλλά παράλληλα να διαμορφώνουμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας, σε δράσεις ανάπτυξης που αξιοποιούν το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, το φυσικό μας περιβάλλον, και ιδίως τη μοναδική φύση των θαλασσών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου