Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

WWF: Η οικονομική κρίση προαναγγέλει την ανάγκη για μια βαθιά οικολογική μεταστροφή

Μέχρι πριν το 2009-το έχουμε ξαναγράψει- η Ε.Ε. και βασικά η κα Μέρκελ με τη Χριστιανοδημοκρατία της, ήθελε –υποτίθεται- να γίνει ο ηγέτης για τη προστασία του κλίματος. Σε αντιδιαστολή με τη παγκόσμια σοσιαλδημοκρατία και τον Ομπάμα π.χ. το 2009 στη Κοπεγχάγη (παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα) είχε προτείνει δεσμευτικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου. Με την εμφάνιση της παρούσας οικονομικής χρήσης η περιβαλλοντική «ευαισθησία» της Ε.Ε. πήγε περίπατο και σφυρά αδιάφορα.

Στο άρθρο της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF με τίτλο “The financial crisis heralds the need for a deep ecological transition” («Η οικονομική κρίση προαναγγέλλει την ανάγκη για μια βαθιά οικολογική μεταστροφή») που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο New Europe πριν ένα μήνα, για πρώτη φορά διατυπώνεται με τόση σαφήνεια ότι υπάρχει οπισθοχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη περιβαλλοντική προστασία...
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου