Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γαλλία θα ζητήσει απαγόρευση των μεταλλαγμένων σε όλη την Ευρώπη



Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την απαγόρευση των γενετικών τροποποιημένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη αν επαληθευτεί ο κίνδυνος που συνιστούν.

«Η δημοσιοποίηση μιας μελέτης γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)», είπε ο γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Ντιζόν.

«Ζήτησα μια γρήγορη διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων και θα επιτρέψει να επαληθευτεί η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης» πρόσθεσε. «Αν τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά, ο Στεφάν Λε Φολ (ο υπουργός Γεωργίας) θα υποστηρίξει την απαγόρευση αυτών των γενετικά τροποιημένων ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» διαβεβαίωσε.

Παρίσι και Βρυξέλλες κάλεσαν την Τετάρτη τις υγειονομικές αρχές τους να εξετάσουν αυτήν την μελέτη που υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλοι όγκοι -το μέγεθός τους συγκρίνεται με μπαλάκι του πινγκ-πονγκ- σε ποντικούς που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι παγώνει την εξέταση του αιτήματος της Monsanto να της ανανεωθεί η έγκριση για το ΜΟΝ 810, μια άλλη ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η EFSA αναφορικά με την επίμαχη έρευνα. Το MON 810 είναι ένα από τα δύο γενετικά τροποποιημένα είδη που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην Ευρώπη. Το άλλο είναι μια ποικιλία πατάτας.

Η Γαλλία εδώ και μήνες δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

«Τα θέματα υγείας επανέρχονται σε πρώτο πλάνο και επιβάλλεται να διακοπεί η εισαγωγή καλαμποκιού ΝΚ 603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία ανθρώπων και ζώων. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή πολιτική, η έγκριση καλλιέργειας και κυκλοφορίας εισαγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κυρίως δημητριακών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. 


Για την παραπάνω έρευνα διαβάστε περισσότερα στο: 
http://www.topikopoiisi.com/1/post/2012/09/-roundup.html

1 σχόλιο:

  1. Βόμβα για τα γενετικά τροποποιημένα - Συνδέονται με όγκους:
    Βόμβα μεγατόνων, για τις ολέθριες, καθώς φαίνεται, επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αποτελεί η έρευνα Γάλλων επιστημόνων, που δημοσιεύεται στην έγκυρη αμερικανική επιθεώρηση «Διατροφική και Χημική Τοξικολογία». Πρόκειται για την πρώτη τόσο μακράς χρονικής διάρκειας έρευνα, που έχει διεξαχθεί στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι NK603, παραγωγής Monsanto, και στο ζιζανιοκτόνο «Roundup» από τον καθηγητή μοριακής βιολογίας Gilles-Eric Séralini του πανεπιστημίου του Caen. Η έρευνα, που έγινε σε αρουραίους, έδειξε ότι τα επίπεδα κατανάλωσης, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ασφαλή, προφανώς και δεν είναι τόσο αθώα, αφού, σύμφωνα με τον Γάλλο επιστήμονα, μπορούν να προκαλέσουν όγκους, καταστροφές σε όργανα και να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.
    Η μυστική επιχείρηση In Vivo:
    Όπως αποκαλύπτει ο Nouvel Observateur, Γάλλοι ερευνητές, μελέτησαν επί δυο χρόνια, στα κρυφά, τις επιπτώσεις σε 200 αρουραίους, τούς οποίους τάιζαν με ένα συγκεκριμένο είδος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, το NK603.
    Τα ευρήματά τους;
    «Όγκοι και σοβαρές ασθένειες», μια πραγματική βόμβα, σημειώνει το περιοδικό, σε επίπεδο επιστημονικό, υγειονομικό, πολιτικό και βιομηχανικό.
    Μέχρι το 2011, οι ερευνητές εργάζονταν υπό άκρα μυστικότητα. Κρυπτογραφούσαν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία και δεν μιλούσαν ούτε τηλεφωνικά για την έρευνα. Ακόμη περισσότερο, η ερευνητική ομάδα δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να ζητήσουν έξωθεν σχολιασμό της έρευνας, πριν από τη δημοσίευσή της στην επιθεώρηση και την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.
    Η έρευνα στο NK603 αποκάλυψε ότι ήταν πολύ τοξικό ακόμα και σε μικρή δόση. Συχνά, οι αρουραίοι, κατέληγαν. Μάλιστα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι 50% των αρσενικών και 70% των θηλυκών ποντικών πέθαναν πρόωρα, σε σύγκριση με μόνο το 30% και το 20% αντίστοιχα των ποντικών της ομάδας ελέγχου.
    Aν επρόκειτο για φάρμακο, σημειώνεται, θα έπρεπε αμέσως να αποσυρθεί από την κυκλοφορία, μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες.
    Η Monsanto δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τα αποτελέσματα• πάντως, ο όμιλος έχει επανειλημμένα δηλώσει στο παρελθόν πως τα προϊόντα του είναι ασφαλή και πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών δημιουργεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία ανθρώπων ή ζώων.
    Αυτά όλα, βέβαια, προ της δημοσίευσης των συγκεκριμένων πορισμάτων.
    Άλλωστε, ο Σεραλινί πιστεύει πως αυτή η τελευταία έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια ζωής των ποντικών, δίνει πιο ρεαλιστική και έγκυρη εικόνα για τους κινδύνους, απ' ό,τι οι δοκιμές των 90 ημερών, που αποτελούν τη βάση για την έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, εφόσον σε τρεις μήνες οι ποντικοί θεωρούνται μόλις νεαροί ενήλικοι.
    Πηγή: Le Nouvel Observateur, ΑΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή