Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Χόρεψαν πολύ συρτάκι για το τίποταΤου Γιώργου Ι. Αλλαμανή 
Ποια μύγα τσίμπησε 5.614 ανθρώπους στον Βόλο και χόρεψαν, πριν από λίγες μέρες, «το μεγαλύτερο συρτάκι στον κόσμο» για να μπουν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες; Ήθελαν, λέει, να «στείλουν ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας». Να δείξουν στον υπόλοιπο πλανή­τη ότι «ο Έλληνας έχει δύναμη και δεν το βάζει κάτω λόγω κρίσης». 
Έστειλαν ένα σαχλό μήνυμα τουριστικά στερε­ότυπης αφέλειας: ότι Greece is syrtaki, souvlaki, pareaki. Όσο για την αντίσταση, δεν έπιανε καλύτερα ο καθένας από μια κουτάλα, ένα «χλιάρι» που λένε στη Θεσσαλία (από το κοχλιάριον, τον κοχλία), και μια καραβάνα, να στήσουν μιαν απέραντη κοινωνική κουζίνα, να προσφέρουν φαγητό στις στρατιές των θυμάτων της μνημονιακής αναλγησίας; 
Νέοι και γέροι χόρεψαν πολύ συρτάκι για το τίποτα. Έναν μιντιακά κατασκευασμένο χορό, παιδί του χασαποσέρβικου και της ξετσίπωτης Μυκόνου, των «Ωαα!...» του Ζαμπέτα και της παρεξήγησης που γέννησε διεθνώς η λαθρανάγνωση ως «ελληνικής λεβεντιάς» και άλλα κουραφέξαλα του κινηματογραφικού Ζορμπά με τη μουσική του Θεοδωράκη. 
Κύρια δραστηριότητα της Εταιρείας Κοινωνι­κής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας που ανέλαβε την ανεκδιήγητη πρωτοβουλία είναι - όπως διακηρύσσει η ίδια - «η συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του Νομού Μαγνησίας μέσα από έναν συντονι­σμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό». 
Παχιά λόγια. Παρεμβάσεις άνευ νοήματος - με μια λέξη ανόητες. Κι από κοντά, όλος ο συρφετός της κρατικοδίαιτης επαρχίας: η εκδήλωση, λέει, έγινε «υπό την αιγίδα» της «Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, των Περιφερει­ακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και των Δήμων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας» - τόσο μακρύς και σκουριασμένος βλαχοδημαρχιακός σιδηρόδρομος. 
Τι να κάνουν όλοι αυτοί; Τα προφανή σε καιρό κρίσης. Να παραχωρήσουν χωράφια του Δη­μοσίου σε φτωχές οικογένειες για να τα καλλι­εργούν - το κάνει ήδη στον Μοριά ο Δήμος της Τρίπολης. Να οργανώσουν τοπικές ανταλλακτι­κές οικονομίες: ο μουσικός να διδάσκει κιθάρα στο παιδί του γιατρού που θα εξετάζει το άρρω­στο παιδί του μουσικού. Να στήσουν κοινωνικά παντοπωλεία. Να καταργήσουν τους βαμπιρικούς μεσάζοντες σε προϊόντα και υπηρεσίες. Να οργανώσουν διαύλους πληροφόρησης για να ξεστραβωθεί και να ξεφοβηθεί ο κόσμος. Να αφανίσουν με πράξεις αλληλεγγύης το καρκίνωμα των ταγμάτων εφόδου της ελληναράδικης Χρυσής Αυγής. 
Αλλά εκεί που περισσεύουν τα ποδάρια και τα χοροπηδητά, λείπει ο κοινός νους - πού μυαλό… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου