Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στάχτη έγιναν το καλοκαίρι πάνω από 500.000 στρέμματα



Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Μάλιστα, ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρ.), καθιστώντας για ακόμη μια χρονιά τη χώρα μας θεατή του ίδιου έργου.
 
Όπως υπογραμμίζει η WWF Ελλάς, το «τρίπτυχο της καταστροφής συνθέτουν οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες με μακρά διαστήματα υψηλής θερμοκρασίας και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας και η αμέλεια των πολιτών, που οδήγησε για ακόμη μια χρονιά σε εκτεταμένες καμένες εκτάσεις».

Σύμφωνα με την οργάνωση τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.

Έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάς, με τίτλο «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008», καταδεικνύει ότι το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό).

Χαρακτηρίζει, επίσης, «θλιβερό» το γεγονός ότι η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

Το WWF Ελλάς επισημαίνει, τέλος, την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας και καλεί την κυβέρνηση να κινηθεί με αποφασιστικότητα προκειμένου να «μην δούμε και του χρόνου σε επανάληψη το ίδιο έργο». Μεταξύ άλλων προτείνει, ενιαία εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για το θέμα των δασικών πυρκαγιών, άμεση επιτάχυνση του ρυθμού κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών, ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέψει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, και ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας.

«Η αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας είναι πρωτίστως θέμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σωστής επιχειρησιακής οργάνωσης, συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συνεχούς ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών», τονίζει ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, επισημαίνοντας ότι «η εκ των υστέρων διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών επιβαρύνει με τεράστια έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου