Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν ο “εχθρός” φέρνει χρήμαΣήμερα έκανα μια σαββατιάτικη επίσκεψη στην πόλη της Χίου και σουλατσάρισα στην αγορά.
Έπαθα πλάκα από το γεγονός ότι οι Τούρκοι που κυκλοφορούσαν ήταν μάλλον περισσότεροι από τους Έλληνες. Και βέβαια όσοι έβγαιναν με σακούλες από τα καταστήματα μιλούσαν αποκλειστικά την τουρκική.
Περπάτησα ύστερα στο λιμάνι και είδα ότι τα τρία βαποράκια που εκτελούν το δρομολόγιο Χίου Τσεσμέ ήταν δεμένα όλα μαζί αράδα μπροστά στο Τελωνείο. Κάποτε, πριν μερικά χρόνια δηλαδή, όταν το ρεύμα των επισκεπτών ήταν αντίστροφο, τα βαποράκια ξεκινούσαν το πρωί από τη Χίο γεμάτα, πήγαιναν απέναντι, έμεναν εκεί δεμένα έξω από το τελωνείο του Τσεσμέ και επέστρεφαν πάλι γεμάτα το απόγευμα. Τώρα προφανώς που η κίνηση είναι από Τουρκία προς Ελλάδα, έχουν και οι καραβοκύρηδες προσαρμόσει το δρομολόγιό τους ανάλογα, για να εκμεταλλευτούν την περίσταση.
Στα καταστήματα της Χίου βλέπεις πια πινακίδες στην τουρκική γλώσσα και ακούς υπαλλήλους και ιδιοκτήτες να κουτσομιλάνε κάποιες λέξεις και φράσεις.
Αλλάξαν οι καιροί. Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, όταν κάποιοι, λιγοστοί κάτοικοι αυτής της πόλης μαθαίναμε τουρκικά και υποστηρίζαμε με κάθε τρόπο την ελληνοτουρκική προσέγγιση των ανθρώπων ως μοναδικό αντίδοτο στο καλλιεργούμενο μίσος, είχαμε καταχωρηθεί ως ύποπτοι κατασκοπίας και μας άνοιξαν φάκελο ως επικίνδυνων για την εθνική ασφάλεια. Προσωπικά δέχτηκα εισβολή μπάτσων και ασφαλιτών στο σπίτι μου και ανάκριση στα όρθια, με τα όπλα στον κρόταφο, χειμώνα καιρό, γυμνός με τα χέρια στο περβάζι του παραθύρου, επειδή οι εν λόγω κύριοι της τοπικής ΕΥΠ με θεωρούσαν συνεργάτη της τουρκικής κατασκοπείας. Κατόπιν έβρισκα για καιρό κολλημένα στην πόρτα του γραφείου του Κέντρου Χιακών Μελετών σημειώματα πατριδοκάπηλων φασιστών με απειλητικά μηνύματα.
Όλα αυτά πέρασαν μαζί με την εποχή της ελληνικής υπεροψίας απέναντι στους Απέναντι. Τώρα αρχίσανε τα στησίματα οπισθίων στους φραγκάτους γείτονες και τα γλυψίματα για το τούρκικο ευρώ. Τώρα όποιος μαθαίνει τουρκικά κάνει επένδυση, ενώ τότε ήταν κατάσκοπος και προδότης. Τώρα ούτε οι τοπικοί χρυσαυγίτες δεν τολμούν να μιλήσουν ή να δράσουν ενάντια στον Τούρκο που με το χρήμα του κινεί την αγορά και στηρίζει την οικονομία του νησιού. Αντιθέτως όλοι, από τον Δήμο και την Περιφέρεια ως τους ιδιώτες εμπόρους επιθυμούν την ολοένα και μεγαλύτερη διευκόλυνση Τούρκων επισκεπτών και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Και βέβαια όλα αυτά προσωπικά με ικανοποιούν απόλυτα αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τι συνέβαινε λίγο πριν, για να έχουμε την πλήρη εικόνα και να μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον με σύνεση.
Κάποια μέρα οι Χρυσαυγίτες θα κάνουν τεμενάδες στους Πακιστανούς που θα ‘ρχονται να ξοδεύουν χρήμα στην Ελλάδα ως τουρίστες, να μου το θυμηθείτε.
http://yiannismakridakis.gr/?p=1689

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου