Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ


Ιδού τι παθαίνουν  οι χρησιμοποιούντες  το παστίτσιο με σκωπτικές  διαθέσεις :  Αργά ή γρήγορα επισημαίνονται από τα ιδεολογικά ραντάρ της «Χρυσής Αυγής», καταγγέλλονται στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συλλαμβάνονται – όπως ο 27χρονος κάτοικος της Εύβοιας, χρήστης του Facebook  (ελληνιστί "φατσοβιβλίου") και κριτικός  των θαυματοποιητικών και προφητικών επιτευγμάτων του  γέροντος Παϊσίου….
Εν πρώτοις, το παστίτσιο εγγράφεται στην κατηγορία των επιθετικών τροφίμων – παρά το πλευρό του γιαουρτιού…Όπως ακριβώς οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί   «κολοκύθας», «μπάμιας», «ξυλάγγουρο» κλπ. – που  χρησιμοποιούνται με απαξιωτική  πρόθεση επί ατόμων που (αντιστοίχως…) διαθέτουν  χαμηλή νοημοσύνη, μικρό πέος, φουκαριάρικη  κορμοστασιά -   έτσι και ο «Παστίτσιος-α-ον»  αναγορεύεται σε επιθετικό επίθετο, ικανό να απαξιώσει  ακόμη και το έργο ενός Αγίου : Δηλαδή το έργο που  αναστέλλει τις φυσικές νομοτέλειες, διασώζει από αρρώστιες και βάσανα, διαρρηγνύει τους ορίζοντες του παρόντος και προ-βλέπει το μέλλον. Έργο το οποίο  υπερβαίνει ακόμη και την ιστορική νομοτέλεια και παρέχει  στοιχεία σε αναλυτές όπως ο Λιακόπουλος, έτσι ώστε  να βεβαιώνουν την επερχόμενη  παγκόσμια επικράτηση του Ελληνισμού εκεί γύρω στις αρχές ή τα μέσα της τρίτης δεκαετίας του αιώνα μας…
Το θαύμα αφενός, και η προφητεία αφετέρου, συνιστούν τους δυο βασικούς πυλώνες της μεταφυσικής μικροκλίμακας. Εγώ προσωπικά δεν κατήγγειλα στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τους υποστηρικτές της «φυσικής ανάφλεξης και αφής» του Παναγίου  φωτός κάθε Μεγάλη Παρασκευή, που βγαίνουν κάθε χρόνο στις τηλεοράσεις μας. Ούτε κατήγγειλα τις αστρολόγους με τις "επιδόσεις" τους – αυτός εδώ ο ιστότοπος αναφέρθηκε μάλιστα σε μια κυρία που προφήτευε με «λαμπρή επιτυχία»  το μέλλον της Άντζελα Γκερέκου  σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας …. Όμως γιατί οι οπαδοί της μεταφυσικής δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και καταγγέλλουν τη  χαριτωμένη σάτιρα  του 27χρονου;
Και εν πάση περιπτώσει, γιατί απαξιώνουν και ενοχοποιούν ένα ιστορικό τρόφιμο, που όπως πάνε τα πράγματα θα γίνει κι αυτό σύντομα σαν τον Ασπροπάρη της Ορνιθολογικής - δηλαδή απειλούμενο με εξαφάνιση;

Όταν η σάτιρα πάει φυλακή... Αναχρονιστικές διατάξεις, καταχρηστικές ενέργειες και στο βάθος νεοναζιστικές ενέργειες 
Η σύλληψη ενός νέου ανθρώπου με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων για μια σατιρική σελίδα στο Facebook αποτελεί ντροπή για τη χώρα και διολίσθηση σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας. Το ότι μάλιστα η καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης έρχεται μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή νεοναζιστικού κόμματος της Ελληνικής Βουλής, φανερώνει την ευθυγράμμιση της κυβέρνησης και παραγόντων της Δικαιοσύνης με όσους δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεση τους στις ελευθερίες και τη δημοκρατία, ενισχύοντας έτσι και το παγκόσμιο κύμα φασισμού.


Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ζωή Βροντίση δήλωσε:
"Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρίνουμε καταχρηστική τη σύλληψη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του 27χρονου, τη διενέργεια ΕΔΕ για την πρακτική που υιοθετήθηκε, και την κατάργηση των περιβόητων Νόμων περί βλασφημίας, που  με την εφαρμογή τους καθιστούν την Ελλάδα μια ανελεύθερη χώρα. Αντίστοιχες διατάξεις υπάρχουν στα πιο σκληρά θρησκευτικά καθεστώτα και σήμερα θέτουν τη βάση για την εξάπλωση του φασισμού. Το δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης αποτελεί βασικό αίτημα όλων των λαών και αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας. Οφείλουμε να το υπερασπιστούμε."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου