Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Παρουσίαση για Ίδρυση Εταιρείας Λαϊκής Κοινωνικής Βάσης για την Ολοκληρωμένη εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στο Αίγιο.ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Μετά την αρχική μας εξαγγελία στην Άνω Ζήρια στις 4-8-2012, στην εκδήλωση για τις εναλλακτικές προοπτικές στην τοπική γεωργία, ότι ιδρύουμε Εταιρεία Λαϊκής Κοινωνικής Βάσης Πολυμετοχικού χαραχτήρα με τις αρχές της Α.Ε. για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας, είχαμε ενθουσιώδη ανταπόκριση από πολίτες της περιοχής μας.
Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες του Δήμου μας που χρόνια τώρα αγωνιούν για την πιθανή δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή Παπανικολού διαπίστωσαν ότι η πρότασή μας αποτελεί την μόνη εφικτή λύση για την αποτροπή δημιουργίας του ΧΥΤΑ.
Έτσι, πολύ γρήγορα οργανώσαμε μια πρώτη συνάντηση στην Ακονιά Καμαρών με ενεργούς πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σ΄αυτό το εγχείρημα. Έγινε μια διεξοδική ενημέρωση για τους σκοπούς και τους στόχους της Εταιρείας η οποία έχει ως βασικούς άξονες το διαχωρισμό στην πηγή των απορριμμάτων που έτσι πλέον παύουν να είναι σκουπίδια και γίνονται προϊόντα, την ανακύκλωση και εμπορία των ανακυκλώσιμων υλικών και τέλος την ενεργειακή αξιοποίηση του οργανικού υπολείμματος, για την παραγωγή βιοαερίου και λιπάσματος κομπόστ.
Ο πολυμετοχικός και κοινωνικός της χαραχτήρας εξασφαλίζει την διαφάνεια της λειτουργίας της και την ανταποδοτικότητα των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, στις 28-8-2012 κάναμε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, παρουσιάζοντας το εγχείρημά μας ως τη μόνη δυνατή και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Η πρότασή μας προκάλεσε το ενδιαφέρον στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα προτάθηκε από Περιφερειακό Σύμβουλο η αναβολή της ψηφοφορίας για την χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ μέχρι το Π.Σ. να μελετήσει την καινοτόμο αυτή ιδέα.
Μια δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ακονιά Καμαρών στις 9-9-2012 για την ενημέρωση νέων ενδιαφερομένων πολιτών από τον Σύλλογο Ακονιάς όπου και ανακοινώσαμε την διοργάνωση Ημερίδας στις 29-9-2012 στο Αίγιο με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας και την αποτροπή της δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ .
Στις 10-9-12 έγινε νέα συνάντηση στο Αίγιο με πολίτες της ευρύτερης περιοχής που έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημά μας και προτίθενται να δουλέψουν μαζί μας για την υλοποίησή του .
Η θερμή ανταπόκριση που βρίσκει η προσπάθειά μας από μεγάλη μερίδα κατοίκων του Δήμου μας , μας εμψυχώνει για να υλοποιήσουμε σύντομα αυτό το σπουδαίο έργο.
Με εκτίμηση
Αγγελική Φωτεινού.
 Το ακριβές μέρος και ώρα της παρουσίασης θα γνωστοποιηθούν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου