Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΠΕ

Σημαντικό δυναμικό από το σύνολο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρουσιάζει η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, όπως αποτυπώνεται σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή Θεοχάρη Τσούτσο, διευθυντή του εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων (τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος - Πολυτεχνείο Κρήτης), και τον Παναγιώτη Τορτοπίδη, στέλεχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝΚΑ).
Άχυρο σιτηρώνΣύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε η ΑΝΚΑ, ένα από τα προϊόντα που ανταποκρίνονται στο παραπάνω δυναμικό είναι το άχυρο σιτηρών. Λόγω της αλλαγής του καθεστώτος επιδότησης του βαμβακιού (που έχει αποσυνδεθεί από την παραγόμενη ποσότητα), τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η καλλιέργεια των σιτηρών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφικτή ποσότητα άχυρου/στρέμμα είναι 160-200 κιλά, υπάρχει δυναμικό 48.000-60.000 τόνους/έτος.
Το δε κόστος της συλλογής είναι της τάξης 0,9 ευρώ/20 κιλά (45 ευρώ/τόνος), ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το κόστος φόρτωσης και μεταφοράς στο εργοστάσιο.
Ξυλώδης βιομάζαΑντίστοιχες δυνατότητες αξιοποίησης έχει και η ξυλώδης βιομάζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον καθαρισμό δέντρων και κήπων δημοτών της πόλης του Δήμου Καρδίτσας εκτιμάται πως προκύπτει ποσότητα 1.000 τόνους/έτος.
Η ποσότητα αυτή μπορεί να ανέλθει σε 30.000 τόνους/έτος, αν προστεθεί η βιομάζα που μπορεί να συγκεντρωθεί από τοπικά διαμερίσματα του δήμου και των υπολοίπων δήμων του νομού, η οποία -λόγω του υπαίθριου χαρακτήρα τους- είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της πόλης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας δεν είναι δυνατή η μεταφορά της βιομάζας εκεί, άρα τίθεται πρόβλημα βιώσιμης διάθεσής της.
Επιπρόσθετα, οι δασικές εκτάσεις θα πρέπει να καθαρίζονται κάθε χρόνο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν κίνδυνοι από πιθανή πυρκαγιάς. Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών) θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση της δασικής βιομάζας για παραγωγική αξιοποίηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας λειτουργούν πριστήρια και βιοτεχνίες τεμαχισμού καυσόξυλων, βιοτεχνίες επίπλων και άλλες παραγωγικές μονάδες, που παράγουν βιομάζα σε διάφορες μορφές (πριονίδι, μικρά άχρηστα τεμάχια ξύλου κ.λπ.).
Άλλες μορφές ενέργειας στην ΠΕ ΚαρδίτσαςΣυμπερασματικά, η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας διαθέτει πολύ υψηλό -ανεκμετάλλευτο- δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (όχι μόνο βιομάζας, αλλά αιολικής, υδροηλεκτρικής, γεωθερμίας, ηλιακής), με σημαντικά περιθώρια για εξοικονόμηση ενέργειας.
Με την αξιοποίησή τους, πέρα από τη σημαντική συμβολή στην επίτευξη των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων της χώρας (αύξηση ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και επιτυχή εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενέργεια, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη), επιτυγχάνονται, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ο Θεοχάτης Τσούτσος, άμεσα και χειροπιαστά πλεονεκτήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Η ΑΠΕ στη μείωση φαινομένου θερμοκηπίου και όξινης βροχήςΣυγκεκριμένα, η αξιοποίηση των ΑΠΕ συμβάλλει στην απεξάρτηση του περιφερειακού συστήματος από την τροφοδοσία καυσίμων (επομένως και στο περιορισμό εισαγωγών ορυκτών καυσίμων), στον περιορισμό των εκπομπών CO2 (φαινόμενο θερμοκηπίου), και στον περιορισμό των εκπομπών SO2 (όξινη βροχή), στην ανάπτυξη αειφόρων μορφών τουρισμού, όπως και στην εξασφάλιση εργασίας, τοπικών εισοδημάτων και στη συγκράτηση των πληθυσμών.
Προτάσεις
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνονται άμεσα: η διαμόρφωση Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ενέργειας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, η κατάρτιση ειδικών στα θέματα των ΑΠΕ (μηχανικών και τεχνικών), η ενεργειακή μελέτη παραδοσιακών κτηρίων, όπως και η υλοποίηση ενημερωτικής καμπάνιας προς τους πολίτες για Εξοικονόμηση Ενέργειας (π.χ., στο λογαριασμό ΔΕΥΑΚ).
Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με προτεραιότητα τις ΑΠΕ, η ανάπτυξη τεχνολογικών σχημάτων, σε συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην κατεύθυνση του βιοδιυλιστηρίου, ο σχεδιασμός και κατασκευή πρότυπων ενεργειακών δημόσιων κτιρίων, όπως και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της ΑΝΚΑ για γνωμοδοτήσεις σε θέματα επενδύσεων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου