Από το tvxsteam
Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας στη Βρετανία σήμαναν συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι νέοι της Βρετανίας δεν είναι οι μοναδικοί που αγανακτούν λόγω του ολοένα διευρυνόμενου χάσματος πλούσιων και φτωχών στη Γηραιά Ήπειρο. Υποψήφιες για εξέγερση της νεολαίας τους στο επόμενο διάστημα είναι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική.
Επί 4 ημέρες η Βρετανία βίωσε πρωτοφανείς συγκρούσεις, με τους νεαρούς Βρετανούς να εξεγείρονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επισπεύσει την επιστροφή του από τις διακοπές την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Η κυβέρνηση Κάμερον περιέγραψε τους διαδηλωτές ως εγκληματίες που έχουν ως στόχο να επιφέρουν το χάος στη χώρα. Πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ωστόσο, αποκαλύπτει και μια άλλη πραγματικότητα: απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, μόνο στην Πορτογαλία καταγράφεται μεγαλύτερη ανισότητα πλούτου από τη Βρετανία.
Οι ταραχές αυτές αποτελούν προς το παρόν αποκλειστικά βρετανικό πρόβλημα. Το χάσμα πλούσιων και φτωχών όμως διευρύνεται διαρκώς σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη βοήθεια και των σκληρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία.
Αλλά και η πλούσια Γερμανία έχει αρχίσει να αισθάνεται τις συνέπειες των περικοπών. Το γερμανικό «Εθνικό Συμβούλιο Φτώχειας» προειδοποίησε ότι οι προοπτικές για τους νέους χειροτερεύουν συνεχώς.
Η «Εξέγερση των Χαμένων», όπως την αποκάλεσε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενδέχεται να εξαπλωθεί στο άμεσο μέλλον πέρα από τη Βρετανία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο ενός εκρηκτικού φθινοπώρου, μια κατάσταση που ορισμένου αποκαλούν κρίση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναλύει την κατάσταση σε μια σειρά από χώρες, όπου η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική και ενδέχεται να οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις.
Ελλάδα
Οι Αθηναίοι έχουν πιθανότατα χάσει τον αριθμό των διαδηλώσεων στους δρόμους. Εάν υπήρχε κατάταξη χωρών βάσει του αριθμού των κινητοποιήσεων, η ελληνική πρωτεύουσα θα βρισκόταν στην κορυφή. Τα εργατικά συνδικάτα καλούν συστηματικά σε γενικές απεργίες. Οι, κατά κανόνα ειρηνικές αυτές διαδηλώσεις, μετατρέπονται συχνά σε πεδίο μάχης.
Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση έλαβε χώρα στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφιζε τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας στην ιστορία της χώρας. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά αγαθά. Οι αντιδράσεις θεωρούνται βέβαιες...
Ιταλία
Αλλά και η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου, στα τέλη Αυγούστου, αφού στις 27 του μηνός ξεκινά το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στη χώρα και οι οπαδοί αποτελούν ενεργό μέρος των ξεσπασμάτων βίας στη χώρα. Πρόκειται για ένα παλιό πρόβλημα, που όμως έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα της Ιταλίας διαφαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τους χούλιγκανς του ποδοσφαίρου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν διαθέτουν καμία προοπτική για σταθερή δουλειά, η ξενοφοβία στη χώρα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, οι κυβερνητικές πολιτικές προκαλούν μόνο οργή. Στα γήπεδα συγκεντρώνονται οι νεαροί Ιταλοί των χαμηλότερων στρωμάτων, μια γενιά που αισθάνεται ότι κυβέενηση και αντιπολίτευση αδιαφορούν για αυτούς. Με τον πλούσια βορρά της και το φτωχό νότο της, και η Ιταλία βλέπει το χάσμα να μεγαλώνει.
Γερμανία
Είναι γνωστό πως κάθε Πρωτομαγιά, η κατάσταση σε Βερολίνο και Αμβούργο ξεφεύγει από τον έλεγχο των αρχών. Οι διαδηλωτές καίνε αυτοκίνητα και συχνά επιτίθενται κατά τραπεζών, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις κατακλύζουν τους δρόμους κατά χιλιάδες.
Τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, ωστόσο, συμφωνούν πως η Γερμανία δεν διατρέχει τον κίνδυνο εξέγερσης παρόμοιας με εκείνης της Βρετανίας. Η αστυνομία, πάλι, έχει διαφορετική άποψη, τονίζοντας πως υπάρχει παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, καθώς και κοινωνικός και πολιτιστικός αποκλεισμός.
Παρότι τα παραπάνω είναι ανησυχητικά, θεωρείται μάλλον απίθανο οι εντάσεις στη χώρα να λάβουν σημαντικές διαστάσεις, καθώς η ανεργία των νέων στη Γερμανία φτάνει στο μόλις 9%, ενώ στη Βρετανία τα στοιχεία δείχνουν πως μεταξύ των «ταραξιών» η ανεργία αγγίζει το 20%.
Γαλλία
Το 2005, οι φτωχογειτονιές του Παρισιού πήραν κυριολεκτικά φωτιά, ενώ σχεδόν 250-300 πόλεις επηρεάστηκαν από αυτά τα επεισόδια. Σήμερα, οι κάτοικοι των γειτονιών αυτών, όπως και οι Βρετανοί διαδηλωτές, βλέπουν τους εαυτούς τους ως θύματα, που υφίστανται διακρίσεις από αστυνομία, πολιτικούς και την ίδια την οικονομία.
Λίγα έχουν αλλάξει αναφορικά με την κατάσταση των φτωχογειτονιών του Παρισιού από το 2005, παρά τις διαβεβαιώσεις Σαρκοζί. Ενώ η ανεργία μεταξύ των Γάλλων φτάνει στο 17%, στις γειτονιές αυτές αγγίζει το 50%!
Ισπανία
Οι σκηνές στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης ξεστήθηκαν, η αγανάκτηση όμως θα επιστρέψει. Το ισπανικό κίνημα έχει ανακοινώσει νέες διαδηλώσεις στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 15 Οκτωβρίου, εκφράζοντας εκ νέου τη δυσαρέσκειά τους στο ισπανικό πολιτικό σύστημα.
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου