Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Την Τετάρτη 31/8 η επόμενη Μικρογιορτή με Εκδήλωση-Συζήτηση με θέμα το νερό.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η μικρογιορτή αλλάζει μέρα διεξαγωγής και γίνεται Τετάρτη απόγευμα. Οπότε η επόμενη θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 31 Αυγούστου. Οι ώρες και το μέρος παραμένουν ίδια, δηλαδή από τις 6 το απόγευμα μέχρι το βράδυ στο πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, παραλία του Βόλου. Επιπλέον θα διεξαχθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα το νερό.

Ακολουθεί το κείμενο της εκδήλωσης.
________________________________________
Την Τετάρτη 31/8/11, στα πλαίσια της αυτόνομης λαϊκής που γίνεται στο πάρκο του Αγίου Κων/ντίνου στο Βόλο, θα διεξαχθεί εκδήλωση- συζήτηση με θέμα το νερό:
Πρώτα θα γίνει εισήγηση από τον Γ. Κολέμπα με επίκεντρο τη σημασία του ενεργού νερού για τη ζωή:
Το νερό αποτελεί κινητήριο μοχλό για τη ζωή ενός τόπου, ενός πολιτισμού. Η ζωτική του δύναμη και η σημασία του για τη φύση και τον άνθρωπο είναι ίσως η μεγαλύτερη από κάθε άλλο φυσικό αγαθό που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη . Είναι κατά κάποιον τρόπο το «αίμα» και τα «σωματικά υγρά» του κάθε τόπου.
Σαν φυσικός πόρος δεν είναι ανεξάντλητος και αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της κουλτούρας των λαών. Δεν έχει ιδιοκτήτη και δεν μπορεί να είναι εργαλείο πλουτισμού, συμβάλλει στην αυτάρκεια του πολίτη και της κοινωνίας.
Αν επιδρούμε είτε θετικά είτε αρνητικά στο νερό, τότε επιδρούμε απευθείας στις διαδικασίες της ζωής. Ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του στη βιομηχανική εποχή, έχει επιδράσει αρνητικά στους κύκλους του νερού, έχει κάνει στις περισσότερες των περιπτώσεων το νερό να είναι φορέας αρνητικών για τη ζωή ουσιών και πληροφοριών.
Ένα στεκούμενο ή εμφιαλωμένο νερό είναι ανενεργό και δεν δρα θεραπευτικά στον ανθρώπινο ή σε άλλους οργανισμούς. Ένα καθαρό, τρεχούμενο, ενεργό νερό και καθαρίζει τον οργανισμό από επιβλαβείς ουσίες και μεταφέρει καλύτερα τις ωφέλιμες ουσίες εκεί που του χρειάζονται. Το νερό μπορεί να ενεργοποιηθεί με δημιουργία δίνης και στροβίλων.
Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Σταγιάτες, στη ροή του νερού και του χρόνου", όπου καταγράφεται η ιδιαίτερη και διαχρονική σχέση των κατοίκων του χωριού με το νερό μέσα από τις προσωπικές τους αφηγήσεις. Είναι μια παραγωγή της Α.Π.Ο.Δράσης, της οποίας μια βασική δραστηριότητα είναι και η προστασία των πηγών του χωριού:
Η ένταξη στο Δήμο Βόλου των χωριών του Πηλίου, από την Μακρινίτσα ως τον Άγ. Βλάσση, σχετίζεται αναμφίβολα και με τις πηγές νερού της περιοχής. Το ειδικό ενδιαφέρον για αυτές, που από χρόνια επιδεικνύουν οι Δημοτικές αρχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, οδήγησαν και στην πρόνοια, ώστε τα χωριά που έχουν πηγές νερού να ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Βόλου. Έτσι η ΔΕΥΑΜΒ θα έχει το δικαίωμα στη διαχείριση των πηγών και των δικτύων ύδρευσης σε όλα τα χωριά του Πηλίου που εντάχθηκαν στον Δήμο Βόλου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτή η εξέλιξη έχει ανησυχήσει τους κατοίκους των χωριών, ιδιαίτερα γιατί η ΔΕΥΑΜΒ είναι ένας αφερέγγυος οργανισμός, ο οποίος έχει δημιουργήσει με την πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους του ΠΣ με την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού, με τις τεράστιες απώλειες του δικτύου ύδρευσης και την τιμολογιακή πολιτική της. Πέραν αυτού, το νέο ΔΣ του Δήμου Βόλου θα αποφασίζει για την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ με γνώμονα το «συμφέρον» της πόλης και την εφαρμογή της «ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων», δηλαδή με την προσαγωγή των νερών του Πηλίου στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΜΒ. Οι κάτοικοι, ωστόσο, των χωριών δεν θα έχουν δραστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη πλειοψηφία των Δ.Σ που αντιπροσωπεύουν το αστικό κέντρο και η παντελής σχεδόν απουσία της περιφέρειας στα όργανα που αποφασίζουν.
Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και με την ανάγκη της δημιουργίας μιας κίνησης κατοίκων των χωριών του Πηλίου για την προστασία του νερού, με άτυπη, ευέλικτη και ανοικτή σε όλους λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου