Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Από συνέντευξη της Δρ. Ελισάβετ Σαχτούρη

Η Ελισάβετ Σαχτούρη, Διδάκτωρ, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εξελικτική βιολόγος, μελλοντολόγος, συγγραφέας, ομιλήτρια και σύμβουλος για τον Σχεδιασμό Ζωντανών Συστημάτων και σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για τους αυτόχθονες λαούς. Το σημερινό ενδιαφέρον της εστιάζεται στην εξελικτική βιολογία ως μοντέλο παγκοσμιοποίησης και οργανωτικής αλλαγής. Μεταξύ των βιβλίων της είναι EarthDance: Living Systems in Evolution, A Walk Through Time: From Stardust to Us, και Biology Revisioned, από κοινού με τον Willis Harman.
Η συνέντευξη στο “Δρόμοι Σύνθεσης” ΦΕΒ του 2007 είναι εκτεταμένη και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Εδώ η απάντησή της στο ερώτημα: ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ? ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ?
Νομίζω ότι τα πιο καταστροφικά σενάρια τώρα είναι οι οικονομίες του κερδίζω/χάνεις που έχουμε και η συνέχιση της τροφοδότησής τους από την εποχή του πετρελαίου. Ο συνδυασμός των δύο έχει προκαλέσει το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε βαθμό που έχει επιφέρει μια μη αναστρέψιμη Θερμή Εποχή, η οποία θα κρατήσει πολλές χιλιάδες χρόνια. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε επιβιώσει σε πολλές Εποχές των Παγετώνων αλλά δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μία Θερμή Εποχή αφού η τελευταία συνέβη 55 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μέχρι το 2030, αν όχι αρκετά πριν, ο Βόρειος Πόλος θα είναι μια απέραντη θάλασσα. Η ετήσια θερμοκρασία της Γροιλανδίας έχει ήδη αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς και οι αρκτικές τούντρες παντού λιώνουν και μετατρέπονται σε νερουλό χυλό που εκλύει πολύ περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από ολόκληρη των ανθρώπινη βιομηχανία. Για να αντιμετωπίσουμε τη Θερμή Εποχή με τρόπους που θα οδηγήσουν στην επιβίωσή μας πρέπει να δημιουργήσουμε δίκαιες, συνεργατικές και ειρηνικές οικονομικές επιστήμες. Όλοι οι πόροι μας θα χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση των καταστροφών, τη μετακίνηση μεγάλων πόλεων ψηλά, την καλλιέργεια των ερήμων για να παράγουν τροφή, την αφαλάτωση των ωκεάνιων υδάτων, τη συγκέντρωση των βροχόνερων, τη μετακίνηση του νερού, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών καθαρής ενέργειας για να τερματιστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων. Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί άλλοι πόλεμοι. Πρέπει να μοιράζουμε τους πόρους μας και να βοηθούμε ο ένας τον άλλον όπου η ανάγκη είναι μεγαλύτερη, γιατί ο πλανήτης μας εκπλήσσει με όλο και περισσότερους σεισμούς, τσουνάμι, καταιγίδες και ξηρασίες καθώς μετακινείται προς υψηλότερες θερμοκρασίες.

Μπορούμε να επιβιώσουμε, ακόμη και να ευημερήσουμε, αλλά πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε κάθε συνάνθρωπό μας ως πολύτιμο και αξιόλογο, και να ανταποκριθούμε στον χαρακτηρισμό μας ως νοήμων, ώριμος και σοφός homo sapiens. Καθένας μας είναι μια πολύτιμη, ευρηματική, δημιουργική νοημοσύνη που μπορεί να συμβάλει στο να πετύχουμε και καθένας μας πρέπει να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει που να του ταιριάζει! Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ευημερήσει.

Ίσως αυτό που αγαπώ περισσότερο να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να ενθαρρύνω κάθε νέο πρόσωπο στη Γη να αποκτά φιλίες με 'άλλους' - νέους ανθρώπους από άλλες θρησκείες, άλλους πολιτισμούς, παραδοσιακούς εχθρούς - και να συνάπτει συνθήκες όπου καμία διαφορά μεταξύ τους δε θα δικαιολογεί τον αλληλοσκοτωμό. Οι νέοι ενήλικες σήμερα είναι η πρώτη γενιά που έχει την ικανότητα να συνομιλεί μαζικά ανά την υδρόγειο. Όπως τους βλέπω στα ταξίδια μου και στο διαδίκτυο, δεν ενδιαφέρονται για τον ρατσισμό, τον πόλεμο ή την απληστία, έτσι έχουν πραγματικά αυτό που χρειάζεται για να δημιουργήσουμε τον καλύτερο κόσμο που όλοι θέλουμε. Πάνω από όλα, τα πιο προοδευτικά νιάτα πρέπει να αναζητήσουν τους νέους ανθρώπους της παγκόσμιας ελίτ και να τους κερδίσουν με καλύτερες ιδέες σε σχέση με αυτές που διαιώνισαν οι γονείς τους από τις μακροχρόνιες συνήθειες οικοδόμησης αυτοκρατοριών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σπάσει τον κύκλο του φθόνου, του μίσους και της βίας σε μία γενιά και έτσι να φέρει την ωριμότητα σε όλο το είδος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου