Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

...και η καταστροφή συνεχίζεται.


Έλαβα με το ηλ. ταχυδρομείο την παρακάτω ανακοίνωση της Greenpeace:

Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από το ατύχημα στην εξέδρα Deep Water Horizon της BP και η διαρροή του πετρελαίου συνεχίζεται αδιάκοπα.
Θεωρείται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ και πλέον είναι σαφές ότι η διαρροή κυμαίνεται από 30.000 έως 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή 4,8-9,6 εκ. λίτρα την ημέρα! Αρχικά η BP έκανε λόγο για 1.000 βαρέλια και λίγο αργότερα 5.000, την ώρα που η Greenpeace υπολόγιζε πάνω από 25.000 βαρέλια. Άλλωστε, από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το ατύχημα, η Greenpeace έστειλε ομάδα στην περιοχή με σκοπό να συλλέξει υλικό και πληροφορίες για την καλύτερη και αμερόληπτη πληροφόρηση του κοινού.

Σύντομα στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού θα βρίσκονται δύο πλοία της Greenpeace (Arctic Sunrise & Esperanza) μαζί με επιστήμονες και ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνες για τις επιπτώσεις τις πετρελαιοκηλίδας στα οικοσυστήματα. Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, η Greenpeace προσπαθεί να αποτρέψει τις γεωτρήσεις που επιδιώκει να κάνει η Shell σε θαλάσσιες περιοχές της Αλάσκας. Ακτιβιστές της Greenpeace τον προηγούμενο μήνα έγραψαν πάνω σε πλοίο της Shell που προοριζόταν για την Αλάσκα ‘Arctic Next?’, δράση για την οποία τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακούργημα.

Στον Κόλπο του Μεξικού το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής είναι ανυπολόγιστο, ενώ είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν όλες οι επιπτώσεις αφού νέα στοιχεία ανακαλύπτονται συνεχώς. Χαρακτηριστικά, επιστήμονες έχουν εντοπίσει ‘νεκρές ζώνες’ σε μεγάλες εκτάσεις γύρω από το σημείο της διαρροής στις οποίες τα ψάρια και όλη η υπόλοιπη θαλάσσια ζωή δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές οι νεκρές ζώνες έχουν δημιουργηθεί από υπερβολικά υψηλές ποσότητες μεθανίου που έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα από το κατεστραμμένο πηγάδι και έχουν συντελέσει στην εξαφάνιση του οξυγόνου. Οι συγκεντρώσεις του μεθανίου σε αυτές τις περιοχές υπολογίζονται ότι είναι μέχρι και 100.000 φορές υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα!

Δυστυχώς για άλλη μια φορά γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας οικολογικής καταστροφής που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας από ‘βρώμικες’ πηγές, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα. Η δε καύση τους για την παραγωγή ενέργειας, προκαλεί τις κλιματικές αλλαγές που είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και την ίδια την ανθρωπότητα.

Η Greenpeace εδώ και δεκαετίες δίνει αγώνα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή σε μία ενεργειακή επανάσταση με βασικούς πυλώνες την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η Greenpeace απαιτεί από τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις υπεράκτιες εξορύξεις και να λάβουν νομικά δεσμευτικές αποφάσεις για ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στα επίπεδα που επιτάσσει η επιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου