Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τα Ελληνικά δάση και η Κλιματική Αλλαγή


Τα δάση στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των θάμνων ( πουρνάρι, κουμαριά,σχίνο, φυλλίκι, αγριόκεδρα). Τα δενδρώδη όμως(Δρυς, είδη Πεύκης, Ελάτη, Οξυά,Πλάτανος, Καστανιά) είναι πολύ σημαντικά, γιατί καλύπτουν σημαντικές εκτάσεις στα βουνά, προστατεύοντας ιδίως τα επικλινή μας εδάφη δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμα προϊόντα και αξία στο τοπίο.
Η κατανομή τωνδασικών εκτάσεων: αείφυλα 48,5%, ελάτη 8,3%, χαλέπιος και τραχεία πεύκη 8,7%, μαύρη πεύκη 4,3%, υπόλοιπα είδη πεύκης 0,4%, οξυά 5,2%, καστανιά 0,5%, πλάτανος 1,3%, δρυς 22,6% ( στοιχεία από τη παρουσίαση "Τα Ελληνικά δάση και η Κλιματική Αλλαγή" της Φιλοδασικής Ένωσης και της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης-18.03.2010).
Η βλάστηση είναι καταρχήν αυτή που ρυθμίζει το ισοζύγιο ατμόσφαιρας βιόσφαιρας.
Ο άνθρακας αποσπάται από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης στα φύλλα (μετατροπή του ατμοσφαιρικού CO2 σε υδατάνθρακες-μεγαλύτερη ποσότητα από τα νεαρά φυτά).
Από το συνολικό ποσό του οργανικού άνθρακα που παράγεται από τη φωτοσύνθεση το μισό περίπου καταναλώνεται από τα φυτά κατά την αυτοτροφική αναπνοή (έχουμε επιστροφή του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με τη μορφή CO2 ).
Από το υπόλοιπο του C που παραμένει και αποθηκεύεται στη φυτική μάζα:
Ένα μέρος καταναλώνεται από ζώα-άνθρωπο (ετερότροφη αναπνοή-επιστροφή μέρους στην ατμόσφαιρα).
Άλλο μέρος επιστρέφει στην ατμόσφαιρα μέσω αποψίλωσης- καύσης-πυρκαγιών.
Άλλο μέρος μετά τη γήρανση καταλήγει στο έδαφος, που είναι η δεξαμενή «συντριμμιών».
Μέρος «συντριμμιών»+υπόλοιπης νεκρής βιομάζας αποσυντίθεται από τους μικροοργανισμούς του εδάφους(CO2 -αερόβια, μεθάνιο-αναερόβια, άρα επιστροφή).
Ένα άλλο μέρος όμως μετατρέπεται στον εδαφολογικό άνθρακα, που αποσυντίθεται πολύ πιο αργά. Ο εδαφολογικός άνθρακας μαζί με το κάρβουνο των πυρκαγιών αποτελούν τη δεξαμενή του αδρανή άνθρακα.
Στο έδαφος αποθηκεύεται πολύ μεγαλύτερο ποσό από ότι στη βιομάζα.
Στη χώρα μας οι διάφορι δασικοί τύποι βλάστησης έχουν αποθηκεύσει περίπου σε εκατομμύρια τόνους άνθρακα:
αείφυλλα 9, δρυς 33, οξυά 14,5 ελάτη 18,5 χαλέπιος και τραχεία πεύκη 12, μαύρη πεύκη 5,5 δασική πεύκη 1, υπόλοιπα είδη πεύκης 1, πλάτανος 2,5 και καστανιά 1.
Συγκρίνοντας βλέπουμε πόσο πολύτιμα από άποψη κλιματικής αλλαγής είναι τα δάση δρυός, ελάτης, οξιάς.
Τα δρυοδάση παρουσιάζουν μεγάλη τιμή λόγω υψηλού συντελεστή BCEF (Biomass Conversion and Expansion Factors κατά IPCC 2006) όπως και τα αείφυλλα που έχουν μεγάλο συντελεστή και πολύ μεγαλύτερη τιμή σε σχέση με με τη βιομάζα τους.
Τη μεγαλύτερη δυνατότητα συγκράτησης-απορρόφηση του CO2 έχει η ερυθρελάτη που όμως καταλαμβάνει μια πολύ μικρή έκταση των δασών μας (27.540 στρ.).Μετά ακολουθεί η λευκόδερμη πεύκη, επίσης με μικρή έκταση (0,1 % των δασών) καιστη συνέχεια η οξιά, η δασική πεύκη, και η ελάτη.
Η αποψίλωση και οι πυρκαγιές συμμετέχουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 18% σε παγκόσμιο επίπεδο(στοιχεία του 2000, εντωμεταξύ έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι πυρκαγιές, ιδίως στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και στη χώρα μας). Αν σταματούσαν θα είχαμε μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, το ίδιο και η αλλαγή χρήσης γης(οικοπεδοποίηση).
Χρειάζεται λοιπόν ανάπτυξη άγριας βλάστησης: επιστροφή εκτάσεων στην άγρια φύση- αποκατάσταση των ερημοποιημένων εκτάσεων μέσω αναβλάστησης (π.χ. φυσική σπορά σβώλων)- σωστή διαχείριση των δασών (οι τοπικές κοινωνίες με προγράμματα διαχείρισης-ανανέωσης- επέκτασης τοπικών δασών δημιουργούν τοπικό εισόδημα και μειώνουν τις πυρκαγιές)
Ένα άλλο στοιχείο: τον μεγαλύτερο συντελεστή απορρόφησης διοξειδίου σε σχέση με όλα τα είδη βλάστησης, ακόμα και με το τροπικό δάσος(παράγει 906 g/m2.έτος),
έχουν τα έλη( 1350 g/m2.έτος).
Να αποκαταστήσουμε σαν τοπικές κοινωνίες ξανά τις ελώδεις εκτάσεις- μπορούν να απορροφήσουν κάθε χρόνο υπερδιπλάσια ποσότητα CO2 από ότι τα δάση στα μεσαία πλάτη, πολύ περισσότερο και από τα τροπικά(Για τη περιοχή της Θεσσαλίας θα έπρεπε να αποκαταστήσουμε την Κάρλα μαζί με τα γύρω έλη της και όχι μόνο τον ταμιευτήρα).

1 σχόλιο:

  1. Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας και τις υγρές τροπικές ζώνες να ακολουθούν, όπως δείχνουν τα πορίσματα μελέτης, η οποία βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις.
    Η απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται π.χ. σε πυρκαγιές, που προκαλούνται είτε από φυσικά φαινόμενα είτε από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
    Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 1.011.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερου δάσους στον πλανήτη μας. Κατά την έναρξη της σύνταξης της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο κάλυπτε 32.688.000 τετρ. χλμ.
    Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία (4%), τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια, τονίζουν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νοτίου Ντακότα και της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
    Τα υγρά τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατ. τετραγωνικά χλμ και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους, αντιπροσωπεύουν δηλαδή το 27% της συνολικής απώλειας.
    Τα δε τροπικά δάση στις ξερές ζώνες (που με κάλυψη 7, 13 εκατ. τετρ. χλμ αντιστοιχούν στο 21,8% της δασώδους έκτασης του κόσμου) μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 2,9% -ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 20,2% της συνολικής δασικής απώλειας.
    Τέλος, τα δάση στις εύκρατες ζώνες -5,2 εκατ. τετρ. χλμ, ή 16,1% της συνολικής κάλυψης- το 2000 έχασαν το 3,5% της έκτασής τους, αντιστοιχώντας στο 18,2% των συνολικών απωλειών στον πλανήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή