Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η Αφρική θέλει να επαναπατριστούν οι Αϊτινοί στην ήπειρο από όπου κατάγονται.

Μετά το καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου, πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής κατά τη πρόσφατη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν, αν το θελήσουν και αυτοί βέβαια, τους απόγονους των τότε δυτικοαφρικανών σκλάβων. Γιατί η Αϊτή ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το 1804, μετά από εξέγερσή τους.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη αφρικανική γη, όπως εμείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης.
Η φτωχή Αφρική ξέρει από καταστροφές και πόνο και δεν διστάζει να βοηθήσει τα πληγέντα παιδιά της.
Η πλούσια Ευρώπη δεν κάνει το ίδιο με τη πληγείσα από τη κρίση Ελλάδα. Αλλά εδώ δεν έχουμε καταστραφεί. Μπορεί σε λίγο καιρό πολλοί να μείνουν άνεργοι στις πόλεις και να μη μπορούν να επιβιώσουν πια εκεί. Όμως υπάρχουν δυνατότητες στην επαρχία και στα χωριά από τα οποία κατάγονται οι περισσότεροι αυτοί εσωτερικοί μετανάστες μας.
Μπορούν λοιπόν να αποφασίσουν να παρατήσουν τη μιζέρια της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας κυρίως στην Αθήνα, και να εγκατασταθούν πάλι στα χωριά στα οποία θα ξαναδώσουν ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου