Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Mπύρα αλληλεγγύης kommunara pilsnerAύριο Πέμπτη θα τη βρείτε στην ολοήμερη αυτόνομη λαϊκή (πλ. Ματσάγγου, Βόλος) μετά τις 10. Για τυχόν παραγγελίες, στείλτε mail στο kommunara@hushmail.comΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
«Η εξέγερση αποτελεί φυσική τάση της ζωής. Ακόμα και το σκουλήκι στρέφεται ενάντια στο πόδι που το λειώνει»   Μιχαήλ Μπακούνιν

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Η ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου, κράτους και φασιστικού παρακράτους βρίσκεται πλέον στην κορύφωσή της. Αυτή η ολομέτωπη επίθεση γίνεται τόσο ενάντια γενικά στο εισόδημα και στις συνθήκες επιβίωσης των εργαζομένων, των ανέργων, των μικροσυνταξιούχων, της νεολαίας, των μεταναστών κλπ., όσο και ειδικότερα εναντίον των αντιστεκόμενων αγωνιστικά και μαχητικά, των μη πολιτικά «ενσωματόσημων» στο ξεφτισμένο κοινοβουλευτικό - καθεστωτικό κουκλοθέατρό τους. Είναι ολοκληρωτική επίθεση, εναντίον όλων όσων αντιστέκονται, είτε μάχονται σε μικρό είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, είτε ατομικά, είτε συλλογικά-κοινωνικά, ενάντια στα σχέδιά τους.

Έχει γίνει πλέον σαφές από το τοπικό-«εθνικό» πολιτικό καθεστώς της παγκοσμιοποιημένης αστικής κυριαρχίας, ότι κάθε αντίσταση που ορθώνεται απέναντι στα ολοκληρωτικά τους σχέδια, θα χτυπιέται αλύπητα, θα ματώνεται στην κυριολεξία... Κι όταν λένε αλύπητα το εννοούνε, δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε πολιτικός ακροβατισμός. Μέχρι αναπηρίας κάποιες φορές ή ακόμα και θανάτου. Ενδεικτικά, τα τελευταία 5 χρόνια είχαμε και συχνές δολοφονίες από κρατικούς και παρακρατικούς μπράβους (βλ. δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, δολοφονία-μαχαίρωμα Παύλου Φύσσα από φασίστα χρυσαυγίτη παρουσία αστυνομικών), και πολύ συχνούς σοβαρούς τραυματισμούς ακόμα και τυφλώσεις διαδηλωτών από κροτίδες και βολίδες χημικών σε διαδηλώσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τραυματισμοί, τυφλώσεις και αναπηρίες που εκτελέστηκαν «αγόγγυστα» από τις ένστολες (και μη.) ορδές των σύγχρονων ταγματασφαλιτών του καθεστώτος.

Η φτωχοποίηση - κινεζοποίηση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη ύπαρξης, προκειμένου να συνεχίζουν να «μακροημερεύουν», οι κρατικά επιδοτούμενοι (από τους φόρους μας !) τραπεζίτες, εφοπλιστές, εκδότες, βιομήχανοι και μικρομεσαίοι «επιχειρηματίες» της λαμογιάς και της συναλλαγής. Και τους είναι επιτακτική ανάγκη γιατί ένα μόνο πράγμα δεν αντέχουν...Να μην αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς τα ετήσια κέρδη τους!!! Αυτοί που στίβουν ψυχές και σώματα στην καθημερινή μας πάλη για το μεροκάματο και την επιβίωση, αυτοί που στραγγίζουν τον ιδρώτα και το μυαλό του κάθε εργαζόμενου, για να βγάζουν εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε Ελβετία και σε τροπικούς φορολογικούς παραδείσους, δεν αντέχουν να μην αυξάνονται τα κέρδη τους. Ας κλείνουν νοσοκομεία και σχολεία, ας αυξάνονται οι αυτοκτονίες σε δυσθεώρητα ύψη, ας φυτοζωούνε άνθρωποι δίπλα μας χωρίς ηλεκτρικό ή και χωρίς τρεχούμενο νερό, τα κέρδη τους είναι η υπέρτατη αξία του καθεστώτος τους, βρίσκεται πάνω από τους ανθρώπινη ύπαρξη, πάνω από την ίδια μας την ζωή.

Κι όπου η σφαίρα και το γκλόμπ του μπάτσου και το μαχαίρι του φασίστα δεν φτάνουν για να δολοφονήσουν όσους αντιστέκονται μαχητικά, όσους αγωνίζονται ενάντια στα «κερδοφόρα» συμφέροντά τους, τότε είναι η ώρα να ανατείλει ο ήλιος της «δικαιοσύνης» τους. Της δεύτερης αυτής «χρυσής» τους εφεδρείας (πρώτη τους «χρυσή» εφεδρεία είναι οι φασίστες), της εφεδρείας που ονομάζουν «δικαιοσύνη». Οι πιστοί νομοτρίφτες υπηρέτες του καθεστώτος, οι χορτάτοι εισαγγελείς και δικαστές, αγκαζέ με ασφαλίτες και με φασίστες ψευδομάρτυρες και «καταγγέλλοντες», στήνουν δικογραφίες εκατοντάδων σελίδων, δικογραφίες που έχουν έναν και μόνο σκοπό. Να φυλακίσουν και να τρομοκρατήσουν όσους αντιστέκονται μαχητικά και αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στο ψωμί, στην υγεία, στην παιδεία, στην ελευθερία έκφρασης, στην ισότητα ΟΛΩΝ ανεξαρτήτου χρώματος και πολιτισμικής «ταυτότητας». Να φυλακίσουν και να τρομοκρατήσουν με δίκες, όσους πιστεύουν ότι το κέρδος και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ΔΕΝ πρέπει να αποτελούν τις βασικές αξίες μιας σύγχρονης κοινωνίας του 21ου αιώνα. Δίκες κακοστημένες, που ακόμα κι οι ίδιοι οι εμπνευστές τους, από τα πολλά ψέματα και το άτσαλο μαγείρεμα, δυσκολεύονται στις περισσότερες περιπτώσεις, να διεκπεραιώσουν με «επιτυχία», με καταδίκη δηλαδή των αγωνιστών.

Μέσα σ' αυτό το γενικότερο κλίμα εντεινόμενης σκληρής καταστολής και βιομηχανίας στημένων δικών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται περήφανα, όσων δεν σκύβουν υποτακτικά το κεφάλι στο καθεστώς, όσων επιμένουν να σηκώνουν ψηλά την γροθιά τους, οραματιζόμενοι έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι βασικές πανανθρώπινες αξίες : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΙΣΟΤΗΤΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ", ο Βόλος σαν μια μεγάλη πόλη, δεν θα μπορούσε να μείνει «απέξω».  Ήδη μια σειρά από δίκες αγωνιστών, δίκες με σαφή πολιτικά και κοινωνικά, αντικαθεστωτικά χαρακτηριστικά, βρίσκονται σε εξέλιξη :
* 5/2/2014 : Στο Κακουργιοδικείο Λάρισας "αθωώθηκαν" και οι 4 στοχοποιημένοι από την ασφάλεια Βόλου για τη συμμετοχή τους στις πορείες το Δεκέμβρη 2008. 
* 28/2/2014 (αναβολή της δίκης για 17/12/2014) : Στο Πλημμελειοδικείο Βόλου η υπόθεση του αντιφασίστα, κατηγορούμενου από την συμπαιγνία του γνωστού «συνεταιρισμού» αστυνομίας και φασιστών, ότι βιαιοπράγησε πάνω στα σώματα «αγέρωχων ελληνόψυχων» τοπικού τάγματος εφόδου των νεοναζί!!!
* 2/4/2014 : Στο Πλημμελειοδικείο Βόλου δικάζονται μετά από μήνυση του Δήμου, τέσσερις αγωνιστές, τους οποίους οι ένστολοι μπράβοι του καθεστώτος συνέλαβαν σε μεταγενέστερο χρόνο, σε γειτονικό πάρκο(!), μετά από συλλογική απόπειρα για άνοιγμα, καθαρισμό και ενεργοποίηση ως ανοιχτού κοινωνικού κέντρου, του επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένου «Cine Νίκη».

Τα πολύμορφα κινήματα κοινωνικής αντίστασης, που εκφράζονται με αυτοδιαχειριζόμενες καταλήψεις, αυθόρμητες κοινωνικές εξεγέρσεις, δράσεις μαχητικού αντιφασισμού κλπ., έχουν την ανάγκη της στήριξής μας. Μιας στήριξης σε ηθική, πολιτική και υλική βάση. Από την πλευρά μας, ως συλλογικό τοπικό εγχείρημα παραγωγής μπύρας, πιστεύουμε ότι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αποτελεί πρωταρχική - βασική αξία και στάση ζωής. Γι' αυτό αποφασίσαμε να στηρίξουμε οικονομικά την τρέχουσα πολιτική και οικονομική εξόρμηση, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των διωκόμενων αγωνιστών του Βόλου.  Έχει παραχθεί από τη συλλογικότητά μας και διατίθεται μέσω στοχευμένων δράσεων και εκδηλώσεων, η εμφιαλωμένη μπύρα "KommunarΑ Pilsner". Το σύνολο των εσόδων που θα συγκεντρωθούν από την πώλησή της, θα διατεθεί στο «Ταμείο Αλληλεγγύης των διωκόμενων αγωνιστών Βόλου».

Η αλληλεγγύη είναι η τρυφερότητα της επαναστατικής ανατροπής.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Συλλογικό εγχείρημα "kommunara"
Mail επικοινωνίας kommunara@hushmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου