Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Η κοινωνία των πολιτών στην κρίση φαίνεται



Σύμφωνα με έρευνα, τα δίκτυα αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό το κράτος πρόνοιας

Μπορεί να μην αποτελεί καν στόχο τους, άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος τους, ωστόσο έπειτα από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης και υποχώρησης του κράτους πρόνοιας είναι οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τα τυπικά και άτυπα δίκτυα αυτά που έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό να αναπληρώσουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της πιλοτικής έρευνας για την «οικονομική κρίση, την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνία των πολιτών» που πραγματοποίησαν οι πολιτικοί επιστήμονες Δ. Μπουρίκος και Δ. Σωτηρόπουλος για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου για την Κρίση του ΕΛΙΑΜΕΠ και παρουσιάστηκε χθες.

Πέρα από την προσπάθεια χαρτογράφησής τους, μέσα από συνεντεύξεις με εκπροσώπους 35 φορέων, τόσο ΜΚΟ όσο και άτυπων ομάδων όπως είναι τα κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία-φροντιστήρια, τα δίκτυα διαμεσολάβησης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές τροφίμων και ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα, η έρευνα καταγράφει μια ενεργοποίηση που δείχνει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην ελληνική κοινωνία των πολιτών, που συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χαρακτηριζόταν από χαμηλά ποσοστά εθελοντισμού.

Παρά τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα ή την προσέγγισή τους στο θέμα των συνεργασιών με διάφορους επίσημους φορείς, αυτό που φαίνεται να στερούνται συνολικά είναι ένας στοιχειώδης συντονισμός μεταξύ τους ώστε να γίνεται η δράση τους ακόμη πιο εποικοδομητική στην παροχή κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου