Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ


Bild

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων-από καύσωνες και πλημμύρες μέχρι συχνούς τυφώνες και πυρκαγιές σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη-είναι όχι πια ενδείξεις, αλλά αποδείξεις για το ότι η κλιματική αλλαγή έχει ξεκινήσει και δεν πρόκειται για μια εκτίμηση που θα πρέπει να την περιμένουμε στο μέλλον.

Ένα επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί σε αυτή τη διαπίστωση- και είναι μετρήσιμο άμεσα -είναι οι πάγοι. Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές αυτή τη βδομάδα(εφημερίδα taz του Βερολίνου): ο όγκος και η επιφάνεια των πάγων στην Αρκτική φέτος το καλοκαίρι έφθασε τα  4,19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και έπιασε ρεκόρ μείωσης. Είναι κατά 600.000 τετρ. χιλιόμ. λιγότερη από τον Σεπτέμβρη του 2007, που είχε το ρεκόρ μείωσης με 4,25 εκατομ. Ενώ στη Γροιλανδία είχαμε συνήθως το φαινόμενο να λιώνουν στο μισό οι πάγοι, φέτος έλιωσαν σε τρομακτικό βαθμό φθάνοντας στο 97% του όγκου τους(στο εσωτερικό το πάχος έφθανε μέχρι και 3 χιλιόμ.).

Για σύγκριση: στις αρχές της 10ετίας του `80 η καλυμμένη με πάγο επιφάνεια της Αρκτικής ήταν περίπου 7 εκατομ. τετρ. χιλιόμ. Αιτία φυσικά είναι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο που πιάνει θερμοκρασία. Στα μέσα Ιουλίου στα νότια και δυτικά της Γροιλανδίας μετρήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, μέχρι τους 23 βαθμούς. Γενικά τα 13 από τα 15 τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, από τότε που έχουμε μετρήσεις.

Κάποιοι επιστήμονες προειδοποιούν λοιπόν ότι αν συνεχίσουμε τον πολιτισμό που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, σε λίγο δεν θα υπάρχει καν πολιτισμός σε έναν πλανήτη που καταρρέει. Άλλοι όμως –για να μπορούμε να συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα και να μην ανησυχούμε-προτείνουν λύσεις αμφιλεγόμενες, τις οποίες όμως και εφαρμόζουν κάποιες κυβερνήσεις σε συνεργασία με κάποιες αντίστοιχες επιχειρήσεις και στρατιωτικούς μηχανισμούς. Μία από αυτές είναι και ο χημικός ψεκασμός της ατμόσφαιρας(Chemtrails). Αντί λοιπόν αυτές οι κυβερνήσεις(κύρια η αμερικάνικη) να εφαρμόζουν τις συμφωνίες έστω του Kyoto, εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό τέτοιους ψεκασμούς, ώστε με τη δημιουργία τεχνητών νεφών να μειώνουν την ηλιακή ενέργεια που περνά από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης. Όμως τέτοιε πρακτικές δεν μπορούν να μειώσουν τα αποτελέσματα του «φαινομένου του Θερμοκηπίου», όπως αποδείχνεται μέχρι τώρα. Αντίθετα οι ψεκασμοί αυτοί έχουν και άσχημες παρενέργειες για τον ίδιο τον άνθρωπο και τα γήινα οικοσυστήματα. Αλλά με το θέμα των ψεκασμών της ατμόσφαιρας θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου