Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Βιος Coop - εξελιξεις



Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μελών του Bιος Coop, του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποφασιστεί το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην πόλη μας. Το σουπερ μαρκετ αυτό θα πουλάει προιόντα όσο το δυνατόν πιο τοπικής παραγωγής, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς φυτοφάρμακα ή μεταλλαγμένα και λογικα θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο κέντρο και ανατολικά. Η αρχική πρόταση των 1000 μερίδων (αρχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ) έχει μεταβληθεί σε 500 μερίδες (αρχικό κεφάλαιο 75.000 ευρώ) λαμβάνοντας υπόψη τα εγγεγραμμένα μέλη που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 220 και την πίεση του χρόνου για το άνοιγμα του μαγαζιού. Συμφωνήθηκε από την πλειοψηφία να ξεκινήσουμε με μικρότερο κατάστημα, το οποίο θα προσφέρει μια ικανοποιητική ποικιλία ποιοτικών προϊόντων.


Γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια;
·   για να δημιουργηθεί επιτέλους ένα δυναμικό καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα
·   για να απολαμβάνουμε ποιοτικά, τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, άρα και σε χαμηλές τιμές (στο δικό μας super market)
·   για να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς παραγωγών και μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς (άμεση σχέση παραγωγού καταναλωτή)

Εάν κάποιος διαφωνεί με το συγκεκριμένο εγχείρημα πιστεύοντας πως δεν είναι βιώσιμο, το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οικονομικές προβλέψεις και προτάσεις είναι διαθέσιμες για όσους ενδιαφέρονται. Γνωρίζετε πως τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από εθελοντικές ομάδες για τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Πιστεύω πως είναι άκρως σημαντικό να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα στηρίξουν αυτά τα κινήματα για να αλλάξουμε σταδιακά τους κανόνες του παιχνιδιού και την καθημερινότητα μας.
Επίσης, μπορεί κάποιοι να μην έχουν τα 150 ευρώ, αλλά μπορούν να βοηθήσουν προωθώντας την ιδέα σε άλλους ή όπως ήδη κάνουν κάποιοι, να αγοράσουν μαζί με 1-2 ακόμα άτομα μια μερίδα. Αρκετοί θεωρούν την ιδέα πολύ καλή θεωρητικά, αλλά δυστυχώς αν δεν γίνουμε τουλάχιστον 300 μέλη με τουλάχιστον 500 μερίδες, δεν μπορεί να ανοίξει το κατάστημα.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που βρίσκει καλή την ιδέα?
1) Να μου πει να κανονίσουμε μια συνάντηση οπουδήποτε με κάποιο από τα ιδρυτικά μέλη, για να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες
2) Να την προωθήσει μέσω εμαιλ, συζήτησης, media κλπ σε όποιους άλλους πιστεύει ότι μπορεί να ενδιαφέρονται
3) Να έρθει να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες και στις ομάδες εργασίας που υπάρχουν (ομαδες ποιότητας, εκπαίδευσης, μείωσης του κόστους κατασκευής, επιλογής του σημείου του μαγαζιού, προβολής, κλπ)
4) Να γραφτεί μέλος αγοράζοντας 1+ μερίδες και να γράψει και άλλους

Το μόνο ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι το ΠΟΤΕ θα λειτουργήσουμε το πρώτο κατάστημα bioscoop.  Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς!

Στο site του Βιος Coop (http://www.bioscoop.gr/)  μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο coopbios@gmail.com αλλά και να συζητήσετε αυτοπροσώπως με την επιτροπή στη Δελφών 48, Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη, 7-9 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου