Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων

Bild 47 επιστήμονες από 26 ερευνητικά ινστιτούτα συμπέραναν, με τη βοήθεια δορυφορικών παρατηρήσεων, ότι σήμερα οι πάγοι τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο λιώνουν κατά μέσο όρο με υπερτριπλάσια ταχύτητα σε σχέση με πριν από μια εικοσαετία.

Ιδίως η Γροιλανδία χάνει πια πάγους με ταχύτητα πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 1992. Συνολικά, η Ανταρκτική και η Γροιλανδία εκτιμάται ότι έχουν χάσει πάνω από 4.200 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) πάγου κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι οποίοι χύθηκαν στις θάλασσες, ωθώντας προς τα πάνω τη στάθμη τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σέφερντ του βρετανικού πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το «Nature», συνδύασαν στοιχεία που παρείχαν πάνω από 20 πολικές ερευνητικές ομάδες, με δεδομένα από δέκα ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δορυφόρους με τη βοήθεια λέιζερ και ραντάρ.
 
Μεταξύ των ετών 1992-2011 έχουν αυξηθεί μεν οι πάγοι της Ανατολικής Ανταρκτικής λόγω αυξημένης χιονόπτωσης, αλλά αντίθετα έχουν μειωθεί οι πάγοι της Δυτικής Ανταρκτικής (απώλεια 65 γιγατόνων ετησίως) και της Γροιλανδίας (απώλεια 142 γιγατόνων ετησίως), σε βαθμό που υπεραντισταθμίζει σαφώς τα «κέρδη» της Ανατολικής Ανταρκτικής (προσθήκη 14 γιγατόνων ετησίως).

Οι νέες εκτιμήσεις σε γενικές γραμμές συμφωνούν με τις επίσημες εκτιμήσεις της Διακρατικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή από το 2007 (που προέβλεπε μέση ετήσια άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 2 χιλιοστά μεταξύ των ετών 1990-2011) και αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου