Αιώνες μετά
τους Ινκας, έφτασε η ώρα να ανακαλύψουμε το κινόα, που εκείνοι αποκαλούσαν
"μητέρα όλων των σπόρων". Η καθημερινή τροφή των φτωχών περουβιανών
μετακόμισε στα πιάτα αστεράτων σεφ και το 2013 ανακηρύχθηκε από τον Ο.Η.Ε.
"Διεθνές Ετος Κινόα". Πώς εντοπίσαμε ξαφνικά τις αρετές της πολύτιμης
"χρυσής τροφής" των Ινκας; Μια γνωριμία με το κινόα, τη διατροφική
του αξία και τις συνταγές του
Επιστρέφοντας
από τη Ν. Αμερική οι ισπανοί κατακτητές έφεραν στην πραμάτεια τους τροφές που
έμελλαν να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες, όπως την πατάτα και το
καλαμπόκι. Αφησαν όμως πίσω τους τη "μητέρα όλων των σπόρων" κατά
τους Ινκας, το κινόα. Κανείς δεν ξέρει γιατί -μάλλον δεν τους εντυπωσίασε
ιδιαίτερα. Το πολύτιμο αυτό φυτό, που καλλιεργείται στις Ανδεις εδώ και 4000
χρόνια -κι άλλα τόσα υπάρχει σαν άγριο- παρέμεινε άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο
και βασική τροφή των λαών που ζουν σε ιλιγγιώδη υψόμετρα, σε φτωχές περιοχές
όπου δύσκολα ευδοκιμούν άλλοι σπόροι. Εμελλε να βρει τη θέση που του αξίζει τον
21ο αιώνα μ.Χ. (να ψάξουμε αν το είχαν προβλέψει οι Ινκας), να καταταγεί από τους
διατροφολόγους στις πολύτιμες super foods, να κατακτήσει μέσα στα τελευταία 3-4
χρόνια όλη την υφήλιο και να μπει στις κουζίνες των πιο πρωτοποριακών σεφ. Το
2013 είναι η χρονιά του, καθώς ο Ο.Η.Ε. διακήρυξε το έτος που διανύουμε
"Διεθνές Ετος Κινόα", αναγνωρίζοντας και προβάλλοντας τη μοναδική
διατροφική του αξία. Και είναι βέβαιο ότι το αξίζει....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου