Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης» από Παρέμβαση Πολιτών Βόλου

Συμπολίτες

Σε μία περίοδο που κλιμακώνεται μία ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τη νεολαία και σε όλο το λαό από κυβέρνηση – ΔΝΤ- ΕΕ, προωθείται, με γοργά βήματα, η λεγόμενη «διοικητική μεταρρύθμιση» της χώρας.
Μειώσεις μισθών και συντάξεων αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, φορολογική επιδρομή με άμεσους και έμμεσους φόρους, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αστυνομική βία και τρομοκρατία απέναντι σε όσους αντιστέκονται. Αυτή είναι, σήμερα, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που βρίσκει , την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η «μεταρρύθμιση» της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας με το «σχέδιο Καλλικράτης» που θα υλοποιήσει την «εξοικονόμηση πόρων» μέσα από τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία.

Γιατί είμαστε ενάντια στον Καλλικράτη
• Οι λίγοι και μεγάλοι Δήμοι που προβλέπει το νέο σχέδιο και η δημιουργία τεράστιων Περιφερειών αφαιρούν κάθε νόημα από τον όρο «τοπική αυτοδιοίκηση». Η νέα διοικητική δομή θα είναι ένα παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, εντελώς αποξενωμένη από το λαό.
• Για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων που «περισσεύουν» και θα θέσει σε καθεστώς επισφάλειας τους υπόλοιπους.
• Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες αποτελούν, ήδη, θεσμούς και φορείς της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, υπεύθυνους σε πολλές περιπτώσεις για τη μεταφορά της και την εφαρμογή της απέναντι στο λαό. Το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας (ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων) εφαρμόζεται από τους Δήμους και τις Νομαρχίες . Ενώ έχει γενικευτεί η παράδοση των ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ ή απευθείας καθώς και η εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των πολιτών ( Δήμος επιχείρηση- πολίτης πελάτης.)
• Ο «Καλλικράτης» έχει …στολιστεί με μπόλικη φιλολογία περί αποκέντρωσης των εξουσιών, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση και το σύστημα επιδιώκουν ένα συνολικά πιο αποτελεσματικό κράτος, για τους ίδιους όμως και όχι για το λαό. Ένα κράτος με περιφερειακά παραρτήματα, στα οποία η εξουσία θα μοιραστεί αποκλειστικά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
• Οι νέοι λιγότεροι και ισχυρότεροι Δήμοι και οι ακόμα λιγότερες Περιφέρειες συνθέτουν έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό τοπικής εξουσίας, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οι δημοτικές μπίζνες θα «ανθίσουν» σε βάρος του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Ακόμα περισσότερο τσιμέντο και ακόμα λιγότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι θα συνεχίσουν να είναι οι βασικές κατευθύνσεις.
• Οι πόροι της νέας διοικητικής δομής θα έχουν βασική τους «πηγή»τις τσέπες των δημοτών, είτε μέσω των δημοτικών φόρων είτε ακόμα και μέσω του ΦΠΑ. Σε μια περίοδο άγριας επίθεσης στο εισόδημά του, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα, ακόμα πιο δυσβάσταχτη δημοτική φορομπηξία και νέα χαράτσια στις νέες «υψηλής τεχνολογίας» συναλλαγές του με το δημόσιο.

1 σχόλιο:

  1. Έγινε συζήτηση στην εκδήλωση που οργάνωσε η Παρέμβαση στο Βόλο με το παραπάνω κάλεσμα. Όμως πέρα από το ότι δεν θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο και ότι θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό δε βγήκε άλλο συμπέρασμα. Η συζήτηση θα έπρεπε να είχε στραφεί γύρω από το ζήτημα για το τι είδος Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε εμείς οι πολίτες και να αρχίζουμε να διαμορφώνουμε προτάσεις πάνω σε αυτό. Αν δεν γίνει αυτό στο επόμενο διάστημα, τότε θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία να πετύχουμε την εμπλοκή της πλειοψηφίας των πολιτών στις εξελίξεις για την Τ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή