Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Το “θαύμα” της Θεσσαλίας

600 αγρότες Ενταγμένοι σε τρία «αντίθετα» κοινοτικά προγράμματα
Της Τανιας Γεωργιοπουλου αναρτημένο στο http://tsouknida.com/:

«Πού κατοικούν τελικά αυτοί, στο βουνό ή στον κάμπο;». Με αυτά τα λόγια στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναδεικνύει τα παράλογα και ενδεχομένως παράνομα που συμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο «αξιοποιούνται» κοινοτικά προγράμματα. Οπως επισημαίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η εφαρμογή του μητρώου αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα δώσει τη δυνατότητα διασταυρωτικών ελέγχων και, ταυτόχρονα, της χάραξης ολοκληρωμένης στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντόπισαν αγρότες – πρωταθλητές στην είσπραξη κονδυλίων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Η νομιμότητα της υπερσυγκέντρωσης των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων σε περιορισμένο αριθμό ατόμων ελέγχεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου.
Οπως ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) ανέδειξαν το πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν τα στοιχεία 50.000 δικαιούχων αγροτοπεριβαλλοντικών κοινοτικών προγραμμάτων και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 600 αγρότες από τη Θεσσαλία βρέθηκαν να έχουν ενταχθεί σε τρία, λογικά «αντίθετα» ως προς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, προγράμματα. Ορισμένοι εμφανίζονταν να λαμβάνουν χρήματα τόσο μέσω του προγράμματος εξισωτικής αποζημίωσης όσο και μέσω του προγράμματος εναντίον της νιτρορρύπανσης. Ωστόσο, το πρώτο αφορά αγρότες ορεινών και ημιορεινών περιοχών, αφού ο στόχος της εφαρμογής του είναι η αναπλήρωση του εισοδήματος αγροτών που κατοικούν σε περιοχές άγονες. Το δεύτερο, αφορά αγρότες πεδινών περιοχών, όπου η εντατική καλλιέργεια επί σειράν ετών και η κατάχρηση λιπασμάτων έχουν δημιουργήσει προβλήματα νιτρορρύπανσης.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον ο δικαιούχος πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί και στα δύο προγράμματα, δηλαδή να προσδιοριστεί «πού μένει τελικά, στο βουνό ή στον κάμπο». Η υπουργός επεσήμανε και το παράδοξο της ένταξης χιλιάδων αγροτών στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, ενώ δεν κυκλοφορούν στην αγορά οι αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου