Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού




Σαν συνέχεια του σχολίου μου στη χθεσινή μου ανάρτηση για τη βιοποικιλότητα και πως το βλέπουν οι άνθρωποι του ΟΗΕ, παραθέτω τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ΒΡ και η αμερικάνικη κυβέρνηση την καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού. Μόνο οικονομικά, καμία αναφορά στη καταστροφή της βιοποικιλότητας:

Η British Petroleum η οποία είχε την εκμετάλλευση της εξέδρας άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της Transocean Ltd που βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού, θα πληρώσει όλες τις δαπάνες που επιβάλλεται για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανικός πετρελαϊκός όμιλος.
Την ευθύνη άλλωστε για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, μετά την έκρηξη εξέδρας άντλησης πετρελαίου που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας τεράστιας πετρελαιοκηλίδας που έχει φτάσει μέχρι τις ακτές των ΗΠΑ, επέρριψε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ιδιοκτήτρια εταιρεία BP. «Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι ίσως μια άνευ προηγουμένου καταστροφή για την οποία θα πληρώσει η πετρελαϊκή εταιρία BP», διαμήνυσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη Λουιζιάνα όπου περιοδεύει προκειμένου να ενημερωθεί και να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε. Από την πρώτη ημέρα είχαμε προετοιμαστεί για το χειρότερο και ελπίζαμε για το καλύτερο», είπε επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα. Σημειώνεται ότι αν και αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι από το σημείο της έκρηξης διέρρεαν 1.000 βαρέλια πετρελείου την ημέρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από την πετρελαιοπηγή διαρρέουν ημερησίως περισσότερα από 800.000 λίτρα πετρελαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέρριψε ευθέως την ευθύνη στην βρετανική BP, που εκμεταλλεύεται την πλωτή εξέδρα Deepwater Horizon, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές. «Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η BP είναι υπεύθυνη για την διαρροή. Η BP θα πληρώσει», τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Η BP από τη μεριά της, ανακοίνωσε εχθές, ότι κατασκευάζει ένα τεράστιο θόλο, βάρους 70 τόνων, που πρόκειται να τοποθετήσει, σε έξι με οκτώ ημέρες, στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, ώστε να σφραγίσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής συγκρατώντας το πετρέλαιο που διαρρέει μετά την καταστροφή της εξέδρας άντλησης πετρελαίου.
«Ο θόλος κατασκευάστηκε. Είναι στην τελική φάση της μηχανικής για να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί ίσως σε έξι έως οκτώ ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ America Inc. Λαμάρ ΜακΚέι., στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
To «καπάκι» αυτό που θα συγκρατεί το πετρέλαιο, θεωρείται από τη British Petroleum ως η καλύτερη βραχυπρόθεσμη λύση για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, αν τα υποβρύχια ρομπότ που έχουν αναπτυχθεί για να κλείσουν τη βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής δεν επιτύχουν το έργο τους.
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα την αλιεία σε μεγάλα τμήματα του Κόλπου του Μεξικού, απαγόρευση που αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον 10 ημέρες.
Η πληγείσα περιοχή αυτή τη στιγμή εκτείνεται από το Δέλτα του Μισισιπή ως την παραλία Πενσακόλα στη Φλόριντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου