Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Μινιμαλισμός: "τα λιγότερα είναι συνήθως επαρκή"!

 Η Επιβράδυνση και ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής που εξοικονομεί πόρους , θα ήταν τα κλειδιά από τη μια της προσωπικής ευτυχίας και από την άλλη της λύσης στις κρίσεις του παρόντος.

Η ζωή στις δυτικές κοινωνίες "κυριαρχείται από έναν πραγματικό καταναγκασμό για κατανάλωση". Αυτό περιορίζει την ελευθερία των ανθρώπων. Αγοράζουν πράγματα που δεν χρησιμοποιούν, ασχολούνται διαρκώς με την επικοινωνία και ταυτόχρονα ανησυχούν διαρκώς για τα υπάρχοντά τους. Ο μέσος άνθρωπος-καταναλωτής στον "αναπτυγμένο" κόσμο κατέχει σήμερα κάπου 10.000 αντικείμενα και δεν έχει ούτε τον χρόνο για να τα χρησιμοιποιήσει, ούτε τον χώρο για να τα αποθηκεύσει.

 Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θέλουν να απελευθερωθούν από αυτούς τους καταναγκασμούς υπέρ του αυτοκαθοριζόμενου προσωπικού χρόνου και της ευζωίας, υπέρ της επιβράδυνσης και της προσεκτικής προσέγγισης στην χρήση των δικών τους πόρων και των ΚΟΙΝΩΝ πόρων.

Εύρεση του σωστού μέτρου:  Έξι βασικοί κανόνες για μια τακτοποιημένη και καλή ζωή

  •          Συνειδητή κατανάλωση! Πριν από οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να θέτει κανείς στον εαυτό του τρεις ερωτήσεις: Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό; Διατίθεται επίσης μεταχειρισμένο; Και: Ποιον και τι υποστηρίζω με την αγορά μου; Σκεφτείτε την συγκεκριμένη αγορά για λίγες ημέρες. Η επιθυμία για αυτήν στη συνέχεια συνήθως «κάνει φτερά» και εξαφανίζεται.
  •          Χρηματοδότηση!  Συνιστάται κάποιο κλασικό βιβλίο προϋπολογισμού για να παρακολουθείτε τα πάντα. "Αν τα βγάζεις πέρα με λίγα χρήματα, μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου πιο ελεύθερα". Συνιστάται επίσης να πληρώνετε με μετρητά αντί για κάρτα. "Αυτό προστατεύει από παρορμητικές αγορές. Τότε συνειδητοποιούμε πραγματικά πόσα χρήματα περνούν από τα χέρια μας. "
  •           Τακτοποιήστε και ξεφορτωθείτε!  Όταν ταξινομείτε ρούχα, βιβλία και ηχητικά μηχανήματα, πρέπει να ξεκινάτε με την ερώτηση "Μου φέρνει χαρά;". Αν όχι, μπορεί να φύγει. "Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πετάμε απλώς τα πράγματα, αλλά να αξιοποιούμε όλα τα πράγματα που εξακολουθούν να είναι χρήσιμα", για παράδειγμα χαρίζοντάς τα σε κοινωνικά κέντρα και παντοπωλεία.

  • Μειώστε τη γκαρνταρόμπα σας στα βασικά! Συνιστάται να καθαρίσετε την ντουλάπα. "Όλα τα ρούχα που δεν έχουν φορεθεί για ένα χρόνο μπορούν να φύγουν". Επιπλέον, συμφέρει να περιοριστείτε σε λίγα χρώματα. "Τότε όλα ταιριάζουν με όλα - και για ποικιλία και χρωματικές πινελιές, μερικά προσεκτικά επιλεγμένα αξεσουάρ. "
  • Εξασκήστε τη ψηφιακή ενσυνειδητότητα !Τα κοινωνικά δίκτυα και το Messenger "συχνά αποτρέπουν τους χρήστες από πιο παραγωγικές και όμορφες εμπειρίες". Απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις push και να ορίσετε ώρες και ζώνες «ελεύθερες από την οθόνη», όπως π.χ. τη κρεβατοκάμαρα. "Ο χρόνος που εξοικονομείται με αυτόν τον τρόπο μπορεί στη συνέχεια να απολαμβάνεται ακόμη πιο συνειδητά: για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στη φύση, μιας καλής συζήτησης ή του μαγειρέματος ενός νόστιμου γεύματος".
  • Διατροφή!  Μια υγιεινή, οικολογικά και ηθικά καθαρή διατροφή μπορεί να συμβάλει στον μινιμαλισμό, και τα τοπικά και εποχιακά ψώνια στην εβδομαδιαία αγορά είναι προτιμότερα από τα καταστήματα εκπτώσεων. Όταν ψωνίζετε, φροντίστε ταυτόχρονα να αποφεύγετε τις πλαστικές σακούλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου