Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το προκλητικό πρόταγμα της αποανάπτυξης παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ




 
Tου Κώστα Ζαφειρόπουλου

Σε μια κοινωνία που αναζητά την «ανάπτυξη» -ως οικονομική μεγέθυνση- με μεταφυσική προσήλωση, μια εκδήλωση για το προκλητικό πρόταγμα της αποανάπτυξης διοργάνωσαν χθες το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων» και το «Συν Αλλοις».

Κεντρικός ομιλητής ο Κάρλος Τάιμπο, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ο οποίος, σε μια εισήγηση ενταγμένη στην παράδοση του ριζοσπαστικού ρομαντισμού, αναφέρθηκε στην αποανάπτυξη όχι ως το αντίπαλο δέος της ανάπτυξης, αλλά ως αλλαγή προτύπου, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, μακριά από τη λογική του καταναλωτισμού. «Η αποανάπτυξη δεν είναι μια ιδεολογία αντίστοιχη του κομμουνισμού, του φιλελευθερισμού, του εθνικισμού, του αναρχισμού. Είναι κάτι που έρχεται να προστεθεί στις κοσμοθεωρίες, στα κοσμοείδωλα.

Οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καπιταλισμού στις αρχές του 21ου αιώνα θα πρέπει να είναι μια αμφισβήτηση αντιπατριαρχική, αποαναπτυξιακή, αντιεθνικιστική και διεθνιστική.

Είμαι ένας ελευθεριακός αποαναπτυξιακός που πιστεύω στην ταξική πάλη», συστήθηκε ο Τάιμπο στο κοινό, προσθέτοντας: «Αυτό που θα πρέπει να συζητήσουμε εδώ και τώρα είναι οι υποτιθέμενες αρετές της οικονομικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα η Κίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο σημείο από πλευράς κοινωνικής συνοχής σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες έχουν καταστρέψει πολλές θέσεις εργασίας. Η οικονομική ανάπτυξη συνεπάγεται μη αντιστρεπτές βλάβες για το περιβάλλον με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις γενιές που έρχονται. Είμαστε σκλάβοι της αντίληψης πως γινόμαστε ευτυχέστεροι όσο περισσότερο δουλεύουμε, όσα περισσότερα χρήματα βγάζουμε, όσο περισσότερο παράγουμε και καταναλώνουμε».

Τη ζωτική σημασία της λέξης ολοκληρωμένος δίπλα στη λέξη συνεταιρισμός τόνισε με έμφαση ο Κάρλος Τάιμπο, διότι, όπως είπε, «υπάρχουν παγκοσμίως πάμπολλα παραδείγματα τύποις συνεταιρισμών που δεν έχουν τίποτα εναλλακτικό να προσφέρουν. Ο στόχος είναι οι περισσότερες διαστάσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής να καλύπτονται από τον ίδιο τον συνεταιρισμό, όπως συμβαίνει στον καταλονικό ολοκληρωμένο συνεταιρισμό», εξήγησε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι παρεμβάσεις των Γιώργου Κολέμπα και Γιάννη Μπίλλα, συγγραφέων του βιβλίου «Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης», που κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων».

k.zafeiropoulos@efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου