Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Παραδοσιακές ποικιλίες: αυτάρκεια και διατήρηση της βιοποικιλότητας

Επιτυχής ως προς την ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία των παρευρισκόμενων ήταν οι εκδήλωση για τις Παραδοσιακές Ποικιλίες που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σ. Σταθμού Κατερίνης και η οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την διατροφική, πολιτιστική και πολιτισμική αξία της καλλιέργειας των παραδοσιακών ποικιλιών .

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Κωνσταντίνα Σαμαρά, παραδοσιακή καλλιεργήτρια και μέλος της ομάδας  «Κιβωτός Σπόρων Πιερίας», αναλύοντας το θέμα «Παραδοσιακές ποικιλίες». Ξεκινώντας, σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι που είναι κομμάτι της συλλογικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, «πρέπει να παραδίνεται από γενιά σε γενιά. Είναι ένα κοινό αγαθό, όπως το νερό».

Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ένα μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη. «Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή τόσο πιο σταθερό είναι το οικοσύστημα». Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η προστασία τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς εδώ υπάρχουν 6.000 είδη φυτών, από τις 12.000 που απαντώνται στην Ευρώπη.
...
περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου