Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΝΙΓΗΡΙΑ: Ο ΠΡΩΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΑΝ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ

Περισσότερα από δύο δις. λίτρα πετρέλαιο έχουν χυθεί το προηγούμενο διάστημα στο δέλτα του Νίγηρα- Οι κάτοικοι της περιοχής το χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους


Πολλοί πρώην ψαράδες του δέλτα τρυπάνε τους αγωγούς πετρελαίου και εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο την επιβίωσή τους, αφού δεν μπορούν να ψαρεύουν πια στην περιοχή.
.Πριν την εκμετάλλευση του υπόγειων κοιτασμάτων πετρελαίου, οι ψαράδες μαζεύανε π.χ. γαρίδες με τον κουβά εδώ. Τώρα το νερό είναι νεκρό στην τεράστια υγρή περιοχή και οι ψαράδες θα πρέπει να κωπηλατούν 5-6 ώρες για να βρουν νερά όπου μπορεί ακόμα να υπάρχουν ψάρια.
Η περιοχή Ogoni, στην καρδιά του δέλτα του Νίγηρα, είναι αυτή τη στιγμή μια από τις πιο ρυπασμένες περιοχές του πλανήτη.
Περνώντας κανείς με σκάφος μέσα από τα αναρίθμητα ρεύματα του ποταμού, στους βάλτους από μαγγρόβια, βλέπει την έκταση της πλήρους καταστροφής. Αντί καθαρό νερό, το σκάφος διασχίζει ένα καφέ υλικό, και αν βάζει κανείς το χέρι του μέσα στο νερό, βγάζει λιπαρά δάχτυλα. Οι ρίζες των μαγγρόβιων δένδρων-δένδρα υδρόβια των τροπικών περιοχών-βγαίνουν σαν μπαστούνια από το έδαφος, ενώ από δυστυχείς φοίνικες κρέμονται διάσπαρτα ξερά κλωνάρια-φύλλα. Δεν βλέπεις κανένα από τα πουλιά, που είναι συνηθισμένα στα δέλτα των ποταμών.


Ένας οικολογικός πόλεμος διεξάγεται εδώ και 60 χρόνια μεταξύ των εταιρειών πετρελαίου και της αντίστασης των κατοίκων, που πρωτοοργανώθηκε στη δεκαετία του ’80 με τον εκτελεσθέντα αργότερα ποιητή-συγγραφέα Ken Saro Wiwa. Το 1993 η Shell αναγκάσθηκε να αναστείλει τη παραγωγή της, ενώ μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να επιστρέψει για να συνεχίσει. Με 5000 γεωτρήσεις και 7000 χιλιόμετρα αγωγών θα έπρεπε να αντλείται καθημερινά περισσότερα από δύο εκατομμύρια βαρέλια από το «πολύτιμο υγρό» , αλλά οι πετρελαιοπηγές βρίσκονται σε «αγρανάπαυση» σε όλη τη περιοχή Ogoni.

Όμως σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν χυθεί στο περιβάλλον της ποσότητες πετρελαίου ίσες με αυτές του σουπερτάγκερ Exxon Valdez κάθε χρόνο Έχουμε δηλαδή κάθε χρόνο ένα τέτοιο «ατύχημα» στην ουσία. Συνολικά πάνω από 2 δις. λίτρα πετρελαίου πρέπει να έχουν καταλήξει στα νερά του δέλτα του Νίγηρα. Υπεύθυνοι για αυτό είναι οι σαπισμένοι αγωγοί, τα σαμποτάζ,οι τρύπες στους αγωγούς που κάνουν οι κάτοικοι για να επιβιώσουν και οι μικρές ραφφινερίες, που έχουν ξεφυτρώσει παντού στα κρυφά μέσα στα μαγγρόβια και επεξεργάζονται το πετρέλαιο μετατρέποντάς το σε ντήζελ. .
Αυτό δεν θα συνέβαινε βέβαια αν οι εταιρείες δεν είχαν καταστρέψει τις συνθήκες επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής. Μόνο αν φύγουν οριστικά από την περιοχή υπάρχει περίπτωση να παρθούν μέτρα για να σταματήσει αυτό το έγκλημα που συντελείται καθημερινά στο περιβάλλον της περιοχής.
Το σύνθημα των ακτιβιστών οικολόγων της περιοχής: αφήστε το πετρέλαιο στο υπέδαφος.Η βιομηχανία πετρελαίου δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου