Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αιολική ενέργεια: Επιδίωξη για παραγωγή 4000 MW μέχρι το 2014

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών έχει θέσει ως προτεραιότητα της τον στόχο του «20-20-20», δηλαδή 20% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, 20% αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και 20% αύξηση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Η αιολική ενέργεια προορίζεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Στη χώρα μας γίνονται, με αργούς ωστόσο ρυθμούς, τα αναγκαία βήματα προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους.
Μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ αιολικά πάρκα ισχύος 1200 MW. Ο στόχος που θέτει ο νέος νόμος του 2010 είναι 4000 MW μέχρι το 2014 και 7000 MW, μέχρι το 2020.

Σχόλιο: μόνο που για να πετύχει αυτός ο στόχος προωθούν τα μεγάλα πάρκα καιτη συνεργασία με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα αποκομίζουν και τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ οι τοπικές κοινωνίες-το περιβάλλον των οποίων υποβαθμίζεται με τέτοια μεγάλα πρότζεκτς- και οι δήμοι θα αποκομίζουν ψίχουλα. Γι'αυτό και θα αντιστέκονται οι τοπικές κοινωνίες και δεν θα τα δέχονται. Ο στόχος αυτός θα πετύχαινε καλύτερα, αν προωθούνταν αποκεντρωμένα μικρά αιολικά συστήματα σε συνεργασία με τη Τ.Α., πράγμα που θα είχε και ένα άλλο θετικό επακόλουθο: την ενεργειακή αυτοδυναμία των δήμων και τη μείωση της τιμής της ενεργειακής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου