Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην Κάρλα!



Εκατομμύρια νεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα συνιστούν τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Σοκ έπαθαν το πρωί περίοικοι των παρακάρλιων κοινοτήτων της Κάρλας, Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, αντικρίζοντας στις όχθες της λίμνης και κοντά στα αντλιοστάσια το θέαμα. Νεκρά και ημιθανή ψάρια παντού.



Χιλιάδες ψάρια είχαν εκβραστεί στις όχθες του ταμιευτήρα και άλλα πάλευαν να «σωθούν». Το θλιβερό θέαμα αντίκρισαν νωρίς το πρωί περιπατητές και αγρότες που βρέθηκαν κοντά στα αντλιοστάσια του ταμιευτήρα και έσπευσαν να εξακριβώσουν τι συμβαίνει.


Τα νεκρά ψάρια εκτείνονταν σε μήκος μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων, ενώ άλλα σε ημιθανή κατάσταση κείτονταν μέσα στο νερό της λίμνης, σε στάθμη όμως που δεν βοηθάει ώστε να διατηρηθούν.
Σε πολλά σημεία, ειδικά κοντά στα τοιχώματα των αντλιοστασίων, οι ποσότητες των νεκρών ψαριών ήταν μεγαλύτερες, ενώ σε αρκετά σημεία της λίμνης το νερό ήταν γεμάτο αφρούς και φερτές ύλες...


Το «έγκλημα» επαναλαμβάνεται
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που νεκρά ψάρια εκβράζονται στη λίμνη Κάρλα. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που μιλάμε για εκατομμύρια νεκρά ψάρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι πιθανότατα πρόκειται για το σοβαρότερο μέχρι στιγμής συμβάν.
Νεκρά ή ημιθανή ψάρια στην έξοδο της σήραγγας της Κάρλας είχε εντοπίσει κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος κατά τη διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου στην περιοχή πριν από δυόμιση μήνες, το Σεπτέμβριο. Ο θάνατος των ψαριών τότε αποδόθηκε σε φυσικά αίτια, καθώς ο έλεγχος δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε μόλυνση των νερών στην Α’ ΒΙΠΕ, όπου έγινε ο έλεγχος προκειμένου να διερευνηθεί αν είχε εξαλειφθεί το πρόβλημα που είχε εντοπιστεί με την παρουσία λιμναζόντων λυμάτων στην περιοχή, πριν τη συμβολή της με το χείμαρρο Σεσκουλιώτη.
Ανάλογο περιστατικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το Μάρτιο του 2010, όταν πάλι είχαν εντοπιστεί νεκρά ψάρια από μέλη του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, κοντά στο αντλιοστάσιο. Είχαν προηγηθεί τότε αναλύσεις δειγμάτων νερού από τη λίμνη και είχε ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα αμμωνίας, κατάσταση που σύμφωνα με τους ειδικούς εγκυμονεί κινδύνους για τη διαβίωση των ψαριών.
Στοιχεία από την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου. Τις πρόσφατες φωτογραφίες τις πήρα με μαίηλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου