Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Ας χτίσουμε το μέλλον μας.

 

Η κλιματική κρίση έχει μεγάλη σχέση με τα κτίρια και τα σπίτια μας - έτσι υπάρχουν μεγάλα κίνητρα για να αλλάξουν τα πράγματα στον τομέα των οικοδομών.

Όποιος ασχολείται με τις δυνατότητες που έχουμε για να περιορίσουμε την κλιματική κρίση σχεδόν αναπόφευκτα, πέφτει πάνω στο ζήτημα της στέγασης και των κατασκευών. Και στην πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να σκεφθεί: «Ποιος πρέπει να είναι πιο εξοικειωμένος με τις κατάλληλες κατασκευές , αν όχι οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστικές εταιρείες;»

Και είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο συγκεκριμένο λόμπι που προωθεί περαιτέρω αυτά τα υλικά κατασκευής που βλάπτουν το κλίμα. Η κατασκευαστική βιομηχανία έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην κλιματική αλλαγή. Για αυτό θα χρειασθεί να αποκτήσουμε, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες ιδέες σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες που ζούμε και κατοικούμε στα υπάρχοντα ή σε κτίρια που πρόκειται να κατασκευασθούν. Αυτό θα το καταφέρουμε καλύτερα αν έρθουμε σε επαφή με κατάλληλους αρχιτέκτονες, όπως π.χ. είναι οι αρχιτέκτονες βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ή Αρχιτεκτονικής για το Μέλλον.

Στη Γερμανία π.χ. υπήρχε από παλιά έρευνα στο πεδίο και πρόσφατα έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα "Αρχιτέκτονες για το Μέλλον"με εκατοντάδες μέλη, το οποίο είναι οργανωμένο σε πολυάριθμα εγχειρήματα και τοπικές ομάδες και τώρα ακόμη και σε κοινωφελή σύλλογο και μη κερδοσκοπική ένωση


Στα τέλη του έτους 20/21 έφτασαν σε πάνω από 57.000 υπογραφές, οπότε θα παρουσιάσουν τα αιτήματά τους στην Ομοσπονδιακή Βουλή αυτό τον Μάρτιο, αφού μόλις πραγματοποίησαν μια μεγάλη έρευνα για τις κατασκευές στα υφιστάμενα κτίρια, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 αρχιτέκτονες και στην οποία παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα μεγαλύτερα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα για την φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα οικοδόμηση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο πολλοί λίγοι ακόμα αρχιτέκτονες και μηχανικοί που έχουν εξειδικευθεί στις φιλικές για το κλίμα και το περιβάλλον κτιριακές κατασκευές, αλλά θα πρέπει να τους αναζητήσει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου